Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sucho je pro Gran Canaria velký problém

25. 9. 2012

 

p9133945_resize.jpg

Něčí radost může znamenat smutek či starost jiného, tak zní jedna stará pravda. Zatímco turisté si využívají sluníčko a teplo u moře, nedostatek deště a vláhy trápínejen  zemědělce na celém ostrově.  

I přes nedělní déšť jsou další prognózy chmurné. Na ostrově nepršelo před nedělí více než rok a půl a absence srážek spolu s vysokou teplotou vzduchu způsobila, že jezera v horách jsou skoro prázdná. A odborníci říkají, že pokud tuto zimu nebude pršet, nastanou skutečné problémy.

V březnu 2011 bylo ve velkých nádržích Gran Canaria 44 miliónů kubických metrů vody, letos v červenci to bylo již méně než 21 miliónů. Minulou středu dostala vláda na stůl výsledky posledního měření a razantní pokles zásob vody byl potvrzen – pouhých 12,7 milionů. Tímto tempem, bylo konstatováno, bude ostrov do poloviny příštího roku bez zásob vody.

„Nemůžeme si nic nalhávat a pokud tuto zimu bude sucho stejně jako minulou, bude to znamenat vážné problémy. Protože zásoby vody stačí pouze do poloviny příštího roku, dají se očekávat v blízké době omezení ve spotřebě“, řekl Gerardo Henriquez, vedoucí ostrovní rady vlády pro zásobování vodou, která je mimo jiné zodpovědná za správu rozvodných sítí vody a cenu vody.

„Pokud deště vydrží, budeme muset s nashromážděnou vodou zacházet velice opatrně. Uplatníme více kontrolních mechanismů týkající se spotřeby, zvýšíme produkci odsolovacích zařízení a zaměříme se i na zpracování již použité vody. Při zpětném pohledu byla zima 2010/2011 fantastická a jezera se naplnila na historická maxima.“

Nyní mají největší jezera, Chira a Ayagaures, polovinu své kapacity, zatímco Candelaria a Fataga jsou vlastně prázdná. Ještě horší je to u soukromých jezer, která jsou v průměru zaplněná ze 30%. Velký rezervoár Soria je naplněný na 25%.“

„Mícháme vodu z jezer s vodou z odsolovacích zařízení a s vodou recyklovanou, ale to není dlouhodobé řešení. Odsolovací zařízení jedou na plný výkon. Tento proces je energeticky velmi náročný a to vede ke zvyšování nákladů“, zakončil Gerardo Henriquez.

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist