Jdi na obsah Jdi na menu
 


Supermarkety "Dia" jsou v úpadku

9. 9. 2013

supermarkety-dia.jpg

Řetězec prodejen „Dia“ bude muset zavřít všechny své pobočky na Gran Canaria. Důvodem je insolvence. 

Řetězec vlastní společnost Seralican, která je ze 40% vlastněna bankou Bankia, jednou z bank, nejvíc postižených bankovní krizí. Nyní bude o celé záležitosti rozhodovat soud. Mateřské společnosti Dia na kontinentu se záležitost nedotýká, protože kanárská společnost Seralican podnikala na základě frenčízy. 

První problémy se objevily již v roce 2009 a v loňském roce se dramaticky zhoršily. Vše bylo způsobeno příliš rychlým budováním sítě prodejen, například v roce 2011 otevřela společnost 17 poboček. Navíc společnost Seralican dlouho hledala finančního partnera. 

Podle zveřejněných údajů dosahují dluhy 8,4 milionů euro. Část prodejen by mohl převzít řetězec SPAR, který již projevil zájem, za asi 13 prodejen by mohl zaplatit asi 3-4 miliony euro. Co bude se zhruba 61 pracovníky však není jasné. Jasné je zatím jenom to, že prodejny Dia zůstanou ještě dva měsíce otevřené a do té doby se musí najít řešení.

Zdá se, že banka Bankia se zbavuje na kanárech, po uzavření skoro všech poboček, dalšího břemene. Je otázkou, proč vše řeší návrhem na insolvenci a nikoliv hledáním strategického partnera pro firmu, ve které má sama účast.


 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist