Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tradiční "Čapkova" romería v El Tablero + video

13. 5. 2013

 

romeria-el-tablero.jpg

Již Karel Čapek ve svých Cestopisných fejetonech z návštěvy Sevilla psal, že "romería je taková pouť k nějakému svatému v okolí, kam se schází a sjíždí sevillský lid, zejména lid obojího pohlaví, a ta děvčata mají na sukních široké kanýry či jak se to jmenuje a čimčarují jako vůz plný vrabců."

A něco podobného, tradičního a jako každý rok, se včera uskutečnilo, sice po skoro století a v jiném městě, v maspalomasském El Tablero. 

Zatímco několik kilometrů odtud, na Playa del Inglés, se sešli gayové a lesbičky všech zemí, v El Tablero se v neděli spíše vyznávaly staleté náboženské a kulturní tradice. V nádherném průvodu se zúčastnily stovky lidí i z okolních měst a také 25 "alegorických" vozů. 

Lidé se sešli před šestou odpolední u sportovní haly a průvod potom procházel městem s cílem u kostela Nejsvětější trojice. Lidé tancovali, zpívali, krásně se bavili a na to vše z otevřených dveří kostela shlížela patronka města.

Lidé, a nejen v průvodu, měli na sobě tradiční kroje a oblečení, protože tady je skoro každý region odlišný od toho sousedního. A nejen kroji, ale i písněmi či tanci. Na ulicích se tvořily spontáně skupiny lidí, hrála hudba, lidé tančili, stovky lidí tomuto průvodu jen přihlížely. 

Prostě krásný letní nedělní den a večer. Lidé se rozcházeli do svých domovů až po desáté večerní.  

VIDEO, které opravdu stojí za to. 

FOTO

  

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist