Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tragická havárie vrtulníku do moře u Fuerteventura - aktualizujeme

20. 3. 2014

 mapa-havarie-vrtulniku.jpg

Aktulizace 23.3.2014 ve 13:00 hod : armáda a civilní záchranáři stále již 4 dny pátrají po havarovaném vrtulníku. Podle posledních informací se podařilo najít další trosky helikoptéry, marné je však pátrání po nezvěstných členech posádky. 

Aktulizace 22.3.2014 ve 10:00 hod : pátrání probíhalo celou noc na sobotu, bohužel neúspěšně. Armáda stále nemůže identifikovat polohu havarovaného vrtulníku. Úsilí záchranářů nepolevuje.   

Aktulizace 21.3.2014 ve 13:55 hod : hledání posádky vrtulníku Súper Puma HD-21, který havaroval ve středu večer mezi ostrovy Fuerteventura a Gran Canaria pokračuje, armáda rozhodla o nasazení miniponorky při pátrání po troskách vrtulníku.  

Aktulizace 21.3.2014 ve 12:15 hod : nasazení záchranných sil je skutečně masivní,a čkoliv voda o teplotě 3 stupně v oblasti havárie takřka vylučuje přižití v řádech hodin, natož desítek hodin. K havárii došlo ve středu před půlnocí.

Po troskách celkem pátrá : helikoptéra a dvě lodě Guardia Civil, helikoptéra Salvamento Marítimo Helimer 215 z letiště Tenerife jih a helikoptéra Helimer 210 z letiště Gando na Gran Canaria, dále pak 2 helikoptéry Super Puma armádních záchranářů SAR včetně armádního letadla CASA CN-235.

Aktulizace 21.3.2014 ve 11:30 hod : jediný zachráněný, canario Johnander Ojeda, je podle dostupných informací ve velmi špatném psychickém i fyzickém stavu. 

FOTO k celé tragické události. 

Aktulizace 21.3.2014 ve 11:30 hod : havarovaný vrtulník měl zřejmě technickou závadu, připustil ministr obrany Španělska. Helikoptéta měla nalétaných 7.839 hodin, životnost je však minimálně 60.000. Ministr Morenes dále uvedl, že kapitán Daniel Pena, poručík Carmen Ortega, poručík Sebastian Ruiz seržant - technik Carlos Caramanzana jsou pravděpodobně mrtví. Je ironií, podle ministra, že zahynuli lidé, kteří celý život zachraňovali na moří ostatní a že zemřeli při běžném cvičení. 

Aktulizace 21.3.2014 ve 11:00 hod : pátrání pokračovalo celou noc a i na dnešní den je povoláno mnoho lodí i vrtulníků, vše je však zatím bez výsledku. Zóna, kde záchranáři a armáda pátrají, se rozšířila kvůli proudění vody na oblast o 20 mil jižněji, než byly nalezeny první trosky. Hovoří se o variantě, že trosky helikoptéry jsou v hloubce dva kilometry pod hladinou, což znemožňuje nasazení potápěčů, ale pouze miniponorky.   

Aktulizace 20.3.2014 ve 21:00 hod : armáda oznámila, že společně se záchranáři našli první části ztroskotané helikoptéry. Stále se však nepodařilo najít čtyři pohřešované členy posádky. V pátrání se stále pokračuje prostředky Salvamento Marítimo, Guardia Civil i armády.   

Aktulizace 20.3.2014 ve 14:40 hod : armáda stále neúspěšně pátrá po posádce ztraceného vrtulníku. Média již vydala fotografie členů posádky FOTO a také místa, odkud pocházejí (Vitoria, Chiclana, Granada a Valladolid).    

Aktulizace 20.3.2014 ve 12:00 hod : armáda potvrdila, že jediný dosud zachráněný voják je "canario". Byl to jediný "canario" na palubě havarovaného stroje. Na místě neštěstí stále pátrají letadla a lodě záchranářů a španělského námořnictva a hledají zbylé čtyři vojáky.

Aktulizace 20.3.2014 ve 11:30 hod : na Gran Canaria zamířil španělský ministr obrany, Pedro Morenés, aby osobně řídil záchranou operaci. 

Aktulizace 20.3.2014 v 9:30 hod. : armáda potvrdila, že nehodu přežil jediný voják, je v dobrém zdravotním stavu. Tuto informaci sdělil kapitán vzdušných sil José Guerreira v rozhovoru pro Canarias Radio La Autonómica. Vrtulník, který měl základnu na letišti Gando (Las Palmas) na Gran Canaria letěl včer odpoledne na cvičný let a ztratil kontakt s řídící věží přesně ve 21:55 ve středu večer. Armáda potvrdila, že v časných ranních hodinách dnes našla trosky vrtulníku. Mluvčí armády odmítl novinářům sdělit jména pohřešovaných vojáků, jejich rodiny navštívili psychologové. Armáda také potvrdila přesné místo nehody (titulní foto), na místě stále pátrají vojenské lodě a záchranáři. 

 

K samotné události : Vrtulník letecké záchranné služby SAR spadl před několika minutami do moře u ostrova Fuerteventura.  

Posádku tvořilo pět lidí, čtyři se pohřešují. Vrtulník patřil k letecké záchranné službě (SAR). 

Místem neštěstí je moře mezi Gran Canaria a Fuerteventura, asi 30 mil od ostrova Fuerteventura.

Oficiální zdroje uvádějí, že posádka helikoptéry, která se vracela z manévrů, se skládala z pěti osob. V současné době se čtyři osoby pohřešují.

Pohřešovaný vrtulník byl typ Superpuma 802 SAR Squadron. Na záchranné akci se podílejí hlídkový člun Guardia Civil, loď a vrtulník španělského námořnictva a dvě lodě námořní záchranné služby.

O dalším vývoji budeme průběžně informovat.  

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist