Jdi na obsah Jdi na menu
 


Třetina starostů bydlí v jiném okresu

2. 6. 2013

065_resize.jpg

Ještě před několika lety to bylo něco zcela nepřípustného a žádný starosta by si to nedovolil. Co? Bydlet v jiném městě či dokonce v jiném okresu, než ve kterém byl zvolen a ve kterém úřaduje. Nyní plná třetina starostů na Gran Canaria bydlí jinde než kde mají voliče, kteří je zvolili do funkcí. A nejedná se o pár kilometrů, ba naopak. 

Starostové většinou na kritiku opozice nebo upozornění novinářů odpovídají, že je k tomu vedou rodinné důvody a raději tráví i několik hodin denně v autě na cestách, než by bydleli v obci, kde je zvolili. 

Tito starostové tvrdí, že žít na jednom a bydlet na druhém místě nemá vliv na vládnutí, protože většina z podstatných kroků se provádí v hlavním městě. Někteří z nich sice mají domy v obci, které jsou starostové a občas v nich přespávají, jiní zde mají trvalé bydliště, ale bydlí úplně jinde, další jsou jen formálně registrováni v domě svých rodičů, aby mohli pro sebe hlasovat  v místních volbách a o funkce se vůbec ucházet.

Těch, kteří mají trvalé bydliště mimo město výkonu své funkce je sedm, těch, kteří ale bydlí de facto mimo, je podstatně více. 

Starostové San Bartolomé, Marco Aurelio Perez a Ingenio, Juan Jose Gil, žijí v Telde. Starosta z Moya, Hipólito Suárez, z Tejeda, Francisco Perera a Artenara, Eva Diaz bydlí dokonce v Las Palmas de Gran Canaria. Starosta z Valleseco, Damaso Arencibia má dům v Teror a starosta z Arucas, Angel Victor Torres zase bydlí ve Valleseco.

Podle stranické příslušnosti pět z nich šlo do voleb pod praporem Lidové strany (PP), jeden z nich je z Kanárské socialistické strany (PSC-PSOE) a další jsou nezávislí.

V dřívějších dobách, před deseti patnácti lety, byly případy starostů s bydlištěm mimo jejich obec vládnutí, ojedinělé. Podle opozice je stávající trend způsoben snahou starostů si zajistit politické "známosti" a získat například šance pro zvolení do kanárského parlamentu nebo jmenování do ostrovní vlády. Opoziční politici také oprávněně kritizují, že většina z dojíždějících starostů zneužívá služební automobily.  


 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist