Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tržby na Gran Canaria o vánocích klesly

29. 12. 2012

mercado-gran-canaria.jpg

Krize se podepsala výrazným způsobem na vánočních tržbách obchodníků. Uvedl to prezident „Federación de Comercio de Las Palmas (Fedeco)“, která sdružuje obchodníky, Eugenio Sanchez. 

Celkově tržby podle prvních statistických údajů poklesly o 10% proti předchozímu roku a zlepšení se neočekává ani na Tři krále. Celkově lidé utratili na Gran Canaria u obchodníků o 240 miliónů euro méně.

Základní příčinu Sanchez vidí v tom, že státní a městští úředníci letos již nedostali "vánoční prémie" (dříve i 2.000 euro na jednoho úředníka). Prémie byla zrušena v rámci úsporných vládních opatření. Své samozřejmě zavinila i 36% nezaměstnanost a zvýšení IGIC, tedy DPH. 


Dalším problémem podle Sancheze je, co lidé kupují. Z důvodu úspor se lidé více obracejí na asijské obchodníky, kteří prodávají zdánlivě výhodnější zboží. Při této příležitosti  prezident „Federación de Comercio de Las Palmas (Fedeco)“ varoval, že zejména asijské hračky neobsahují tzv. CE certifikaci, že zboží vyhovuje přísným normám a že prošlo kontralami EU. Jako problém vidí Sanchez třeba hračky jako jsou auta nebo panenky, kde děti často mohou spolknout části těchto hraček a to z důvodu nedostatečného dílenského zpracování. 

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist