Jdi na obsah Jdi na menu
 


U kanárů se ilegálně loví mořští andělé

19. 3. 2014

polorejnok-kridlaty04.jpg

Ne všechno je zlato co se třpytí, a tedy i na kanárských ostrovech se občas dějí věci, nad kterými rozum zůstává stát. Ačkoliv je lov mořských andělů celosvětově zakázán, přesto se najdou společnosti a jedinci, kteří lákají turisty k jejich lovení. 

Mořský anděl, nebo také orloun či polorejnok křídlatý, latinsky Squatina squatina, má v pobřežních vodách kanárských ostrovů jedno z posledních útočišť. Dříve žil i ve Středozemním moři či na sever od britských ostrovů, ale vlečné sítě rybářů ho v těchto lokalitách vlastně vyhubily. Tento žralok je na červené listině ohrožených živočošných druhů. 

Bohužel ani v okolí kanárských ostrovů se už tento žralok nemůže cítit v bezpečí. Ačkoliv je jeho lov v rámci evropské unie striktně od roku 2010 zakázán, přesto se najdou v přístavech i na Gran Canaria rybáři, kteří turisty otevřeně lákají na lov této ryby.

Sdružení Alianza Tiburones Canarias na tyto nelegální aktivity upozornilo na podzim loňského roku kanárskou vládu a tak lze v nejbližší době snad očekávat razantní kroky úředníků. Protože postup úřadů se zatím zdá liknavý, apelujeme tímto na naše čtenáře, aby nabídky na lov mořských andělů odmítali. Vymření tohoto druhu žraloka se za současného stavu zdá totiž nevyhnutelné. 


 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist