Jdi na obsah Jdi na menu
 


U rybníku La Charca v Maspalomas nalezen mrtvý bezdomovec

1. 2. 2013

 

bezdomovec.jpg

Bezdomovectví je jevem, se kterým se bohužel setkáme i na Gran Canaria. Tomu, kdo nechce trpět bez střechy nad hlavou při krutých středoevropských zimách, stačilo dříve vyrazil jakkoliv na jih Evropy do Španělska a pak našetřit necelých 100 euro na trajekt. 

 

Po necelých třiceti hodinách byl bezdomovec v ráji. Vždy se totiž na jihu Gran Canaria našli turisté, ochotní věnovat nějaký ten niklák žebrajícím na promenádách, někteří bezdomovci si pak vydělávali a vydělávají maskováni za různé živé sochy, jiní prodejem různých nesmyslů, kdo by to neznal například z promenády kolem majáku. A co se týká ubytování, s ohledem na příhodné noční teploty i v zimních měsících, stačí mnohým bezdomovcům přespat na některé z volných a zanedbaných parcel či v křoví. 

Městská policie byla na první pohled proti tomuto způsobu obživy ještě donedávna poměrně laxní, teprve na podzim loňského roku radnice přitvrdila a tak je možné "pouhým okem" vidět, že žebrajících je na veřejných prostranstvích méně. 

Tím zásadním zlomem pro "vývoj" bezdomovectví na ostrově však bylo zřejmě rozhodnutí ministerstva zdravotnictví v létě roku 2012, kterým se z důvodu úspor omezilo, tedy spíš zakázalo, ošetřování všech obyvatel bez pojištění či trvalého pobytu, tedy ilegálních imigrantů. 

Toto rozhodnutí se zřejmě stalo osudným i 39 letému Švýcarovi, který po dlouhá léta obýval se svým psem stan na břehu rybníka v Maspalomas, známého pod názvem la Charca. Rybník je v přímém sousedství promenády, hotelů a pláže. 

Muže bez známek života našli včera dva novináři z deníku Canarias 7, kteří připravovali na místě reportáž o palmových hájích v blízkosti zde vystavěných hotelů. Přivolaná policie a zdravotníci již jen konstatovali smrt bez zjevných známek násilí. Více podrobností o příčinách smrti bude známo po nařízené soudní pitvě.


 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist