Jdi na obsah Jdi na menu
 


Úřednický šiml označil mandlovník jako nežádoucí strom

26. 1. 2013

 

p1195271_resize.jpg

Mandlovník  je bezesporu symbolem kaniárských ostrovů, alespoň Tenerife a Gran Canaria. Ale stačilo málo a v důsledku rozhodnutí úředníků mohlo být vše jinak. 

 

Je to již více než rok, co odstupující ministr socialistické vlády kanárských ostrovů vydal dekret, ve kterém označil mandlovník jako "invazivní rostlinu" a zavázal úřady k jejímu vymýcení. 

Naštěstí rozum zvítězil nad nesmyslným a dost možná i korupčním dekretem a tak strom, jehož "život" se na souostroví datuje s příchodem Evropanů, bude s určitostí zachráněn. 

Byla by to škoda nejen estetická a historická, ale také ekonomická. Mandlovníky se pěstují na ploše více než 50 hektarů a jejich počet přesáhl již 200 tisíc exemplářů. Při poslední sklizni pak zemědělci získali více než milión kilogramů plodů. 

Strom, o jehož záchranu po "slavném" dekretu z listopadu 2011 se zasadila i kapacita nadmíru povolaná - ředitel botanické zahrady na Gran Canaria Jardín Botánico Canario Viera y Clavijo, David Bramwell, tak bude s určitostí zachráněn. 

Zachráněny budou i slavnosti, které dnes začínají v Tunte, pokračují příští víkend v Tejeda a končí kolem 10.února v oblasti Valsequillo. 

O slavnostech vás budeme samozřejmě informovat. 

 

p1195283_resize.jpg

 

p1195267_resize.jpg

 

 

p1195284_resize.jpg

 

 

 

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist