Jdi na obsah Jdi na menu
 


V horách na Gran Canaria hoří - požár je pod kontrolou

24. 10. 2013

 

ohen-noc.jpg

 

Aktualizace 14:30 SEČ -  už i oficiální místa potvrdila, že požár je pod kontrolou. Samozřejmě se podařilo vše zvládnout i díky počasí, které nad ránem hasičům výrazně pomohlo. Déšť, vysoká vlhkost vzduchu, téměř nulový vítr, to vše dalo hasičům šanci požár dnes dopoledne zvládnout. Na postižená místa se již vracejí obyvatelé, které záchranáři museli v noci evakuovat a k záchranářům, kteří stále zůstavají na místě a likvidají zbytky požárů a kontrolují požářiště se nyní přidávají i takové složky jako jsou veterináři, kteří vyrazili na pomoc zvířatům, pasoucím se volně na svazích hor. 

hasici-les-den.jpg

Aktualizace 10:00 SEČ - hasiči s pomocí deště likvidují poslední ohniska požáru, oheň se ale může ještě dlouho šířit kořenovým systémem stromů, požářiště je nutné stále sledovat

 

hasici-v-lese.jpg

 Aktualizace 9:40 SEČ - hosté  Parador De Cruz De Tejeda se nad ránem mohli vrátit do svého hotelu. 

 

Podmínky pro šíření požáru byly včera ideální : nízká vlhkost vzduchu - 24%, teploty 30 st. C, vítr v poryvech silně přes 30 kilometrů za hodinu.  

Aktualizace 9:30 SEČ - jeden z radních města San Mateo, Antonio Ortega, řekl pro kanárskou televizi, že oheň je plně pod kontrolou. Zpráva ještě nebyla potvrzena centrem záchranářů. 

Aktualizace 9:25 SEČ : zatím neoficiální informace z twitteru hlásí, že oheň by měl být již pod kontrolou hasičů, především díky dešti, Také poryvy větru se zmírnily. 

Aktualizace 8:50 SEČ : podle sdělení lidí, kteří poskytují informace přes sociální sítě, v zasažené oblasti prší a klesají teploty. Oficiální zprávy hasičů můžete sledovat ZDE, ověřené informace z linky 112 potom ZDE

Aktualizace 8:20 SEČ : Gran Canaria se budí do nového dne. Hasiči bojovali celou noc s požárem a podle jejich sdělení nejsložitější situace je v místech Las Lagunetas, Aríñez a Degollada de Becerra, zde jsou hlavní ložiska požárů. Oheň je stále mimo kontrolu, celou noc probíhala evakuace obyvatel z vesnic  Las Lagunetas, El Estanco a La Solana. 

Z důvodů bezpečnosti zůstává uzavřená silnice od Bandama k Tejeda, tedy GC-15, mezi kilometry 17,9 a 24,5; silnice z Moya do Guía (GC-150) mezi kilometry5 a 13; silnice z Arucas do Teror (GC-230) od začátku do kilometru 2. 

Aktuallizace 01:45 SEČ : hasiči potvrzují, že díky silnému větru se oheň dále rychle šíří. Již je zasaženo 100 hektarů, oheň není pod kontrolou. Je nasazena speciální vojenská jednotka UME. 

Aktualizace 23.30 SEČ : hasiči upozorňují, že jsou uzavřené silnice GC150, 230 a 15. Dále žádají obyvatele, aby linku 112 využívali jenom pro volání o pomoc, nikoliv o informace.

 

Aktualizace : 23:05 SEČ - hasiči si na svém twitteru stěžují na velmi silné poryvy větru, které neumožňují oheň kontrolovat. Dále kritizují vládu, která velmi dlouho váhala s vyhlášením 2.stupně ohrožení. FOTO

Aktualizace : 22:45 SEČ - požár je vidět už i na satelitních snímcích. satelit2.jpeg

Na Cruz de Tejeda hoří. Hasiči, městská policie a záchranné složky se snaží od čtvrtečního poledne eliminovat požár v Tejeda, nedaleko La Cruz.

Parador De Cruz De Tejeda je zatím otevřený, ačkoliv hoří v těsné blízkosti a zatím neprobíhá žádná evakuace. Požár se nedaří dostat pod kontrolu, jsou uzavřeny silnice GC-15 a GC-150. Na místě již zasahuje helikoptéra.  

Takové byly základní zprávy dnes po poledni. 

Odpoledne se oheň rozšířil na celkovou plochu 70 hektarů. Grankanárská vláda k žádosti záchranářů vyhlásila večer kolem osmé hodiny stupeň 2. nouzové situace, který, mimo jiné, umožňuje nasazení vojenských jednotek. 

Hoří několik ložisek v okrese San Mateo a podle záchranářů vše závisí od vývoje větru v nočních hodinách, v současnosti vane z nepříznivého severozápadního směru. helikoptera-tankuje.jpg

V důsledku postupujícího ohně již bylo nutné evakuovat některé obyvatele čtvrtí Risco Prieto a Las Lagunetas, stejně tak i  Parador de Cruz de Tejeda. Většina evakuovaných byla nucena hledat útočiště u příbuzných a nebo v provizorně zřízených ubytovnách radnicí v San Mateo, jak sdělil ministr hospodářství, financí a bezpečnost, Javier González Ortiz .  

V boji proti ohni jsou nasazeny dvě helikoptéry, které však s nastupující tmou musely ukončit činnost. Vodu nabíraly v přilehlých horských nádržích. Aktuálně je zasažena tato oblast.  

Více fotografí ZDE

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist