Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Las Palmas kotví Lord Nelson, unikátní plachetnice pro vozíčkáře

3. 1. 2016

072_resize.jpg

Světové oceány brázdí několik lodí, které nesou jméno admirála Horatio Nelson, vévody z Bronté. Ale jen jedna loď se může chlubit tím, že umožňuje plavbu tělesně a smyslově postiženým lidem. Je to třístěžňová plachetnice "Lord Nelson", patřící do flotily anglické Jubilee Sailing Trust (JST).

Plachetnice "Lord Nelson", která v současnosti kotví v přístavu La Luz v Las Palmas, již deset let přesvědčuje všechny, že je možné přizpůsobit plavbu na této kopii historické plachetnice vozíčkářům. "Lord Nelson" zkonstruoval Colin Mudie a myslel při tom především na tělesně postižené. Na vozíku se dá bezproblémově pohybovat nejen z paluby na palubu, ale i obsluhovat ze speciálního výložníků například i kosatku, tedy trojúhelníkovou plachtu, umístěnou nad přídi lodi. 

Dispozice plachetnice umožňuje, že polovina posádky jsou tělesně postižení, kteří jsou plně zapojeni do provozu lodě. Především mladí lidé, kteří jsou konfrontováni s realitou omezené pohyblivosti, tak mají šanci objevit nové možnosti. 

Od roku 1986, kdy byla 52 metrů dlouhá a 8,5 metru široká plachetnice spuštěna v domovském přístavu Southampton na vodu, na ní strávilo nádherné dny již více než 11 tisíc postižených cestujících. Tělesné postižení, jakéhokoliv druhu, není na lodi problém. Určitá omezení však platí pro smyslově postižené cestující, kteří užívají speciální léky nebo vyžadují trvalou péči asistenta. Pro takové případy cestuje na lodi vždy lékař a cestující se zvláštním postižením si mohou na palubu vzít  svého asistenta.

Zvláštní péči pak postižení cestující vyžadují při rozbouřeném oceánu. V ten moment se o každého z nich stará samostatný asistent z členů posádky. Jak však říká kapitán, složité situace nastávají jen tehdy, když mořskou nemocí trpí asistent. 

Plachetnice "Lord Nelson" kotví na molu Santa Catalina v přístavu Las Palmas ještě do úterý, pak vyplouvá na desetidenní plavbu na Madieru a zpět do Las Palmas. Více o programu této plachetnice se můžete dozvědět ZDE

Více FOTO

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist