Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Las Palmas odhalena pamětní deska připomínající připlutí první ponorky před 100 lety

25. 4. 2015

prvni-ponorka-v-lpa.jpg

V přístavu La Luz v Las Palmas byla včera odhalena pamětní deska, připomínající připlutí první španělské ponorky do přístavu na ostrově Gran Canaria. 

Slavnostního aktu se účastnil, mimo jiných, oficiální kronikář přístavu Juan Francisco Fonte a ředitel správní rady přístavu La Luz Luis Ibarra. 

Přesně 12.března 1917 se dotkla vody první španělská ponorka. Armáda ji zakoupila od USA a plánovala ji využít v průběhu bojů 1.světové války. Jednalo se o ponorku Isaac Peral A-0. Ty vyplula na svou první cestu do Cartagena a v přístavu la Luz musela neplánovaně zastavit na opravu. Dlouhá cesta způsobila škody v trupu a na strojním zařízení lodi, pro opravy byly vybrány loděnice firmy Gran Canary Slipway & Engineering Co., která se nacházela asi 150 metrů východně od Castillo de la Luz. Oprava byla úspěšně provedena a ukázala vysokou technickou a odbornou úroveň doků na ostrově Gran Canaria. 

Ponorka, která byla plně na elektrický pohon, po opravě pokračovala ve své plánované trase.

Včera, 98 let po návštěvě ponorky, byla tato událost oceněna ve "Zahradě vzpomínek přístavu La Luz" umístěním pamětní desky, připomínající tento historický okamžik.

 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist