Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Las Palmas zazní Dvořákova pátá symfonie

11. 12. 2016

 filharmonie-gc-2.jpg

Filharmonie Gran Canaria nabídne milovníkům hudby, v rámci svého desátého koncertu sezóny 2016-2017, lahůdku v podobě páté symfonie Antonína Dvořáka. Dirigovat filharmonii nebude nikdo jiný, než známý britský dirigent Karel Mark Chichon. Koncert se uskuteční v pátek 16.prosince v koncertní síni Auditorio Alfredo Kraus v Las Palmas od 20.30 hodin.

Karel Mark Chichon, který již dirigoval například Londýnskou filharmonii, Royal Concertgebouw z Amsterdamu, Berlínskou filharmonii, anglický English Chamber Orchestra nebo Vídeňskou filharmonii, se v poslední letech své kariéry zaměřuje na díla Antonína Dvořáka a Ludwig van Beethoven, které symbolicky spojuje jejich devět symfonií. 

Dvořákova pátá symfonie, vytvořená v časovém rozpětí pouhých šesti týdnů, představuje zlomové dílo v utváření skladatelova osobitého stylu. Je dovršením řady autorových raných symfonií, na nichž lze sledovat postupný vývoj skladatelovy hudební řeči, a zároveň počátkem řady Dvořákových symfonií vrcholných. Přes určitou výrazovou nejednotnost, způsobenou kontrastem mezi dramatickým výrazem závěrečné věty a spíše zdrženlivou náladou vět předchozích, se jedná o zralé dílo svého autora. V Dvořákově tvůrčím vývoji znamená výrazný pokrok směrem k přesvědčivému zvládnutí formálního uspořádání jednotlivých vět a ke schopnosti výrazně formulovat jejich tematický materiál. Symfonií F dur se Dvořák stává jedním z prvních skladatelů, kterým se podařilo rehabilitovat útvar klasické symfonie, zdánlivě již překonaný, a naplnit ho novým, moderním obsahem.

Vstupenky je možné zakoupit v pokladnách Auditorio Alfredo Kraus, divadla Teatro Pérez Galdós nebo na webu entradas.com

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist