Jdi na obsah Jdi na menu
 


V sobotu je Día de Canarias

29. 5. 2015

diadecanarias131.jpg

V sobotu, 30.května, je jako každoročně na všech kanárských ostrovech státní svátek Día de Canarias. Letos uplyne již 32 let od prvního zasedání kanárského parlamentu (Parlamento de Canarias). 

První slavnostní zasedání parlamentu se uskutečnilo 30.5.1983 v tehdejším hlavním městě Santa Cruz de Tenerife, skoro deset měsíců po prohlášení autonomního statutu ostrovů (10.8.1982).

Historicky prvnímu zasedání parlamentu předsedal Pedro Guerra Cabrera a ve své funkci setrval až do roku 1987. 

První myšlenka autonomie s vlastním parlamentem se zrodila již za "druhé republiky", byla však umlčena za občanské války a následného frankistického režimu, který trval 46 let.

Gran Canaria slaví svátek Día de Canarias 2015 mnoha akcemi a připomíná si tím symboliku a hrdost samostatných kanárských ostrovů a jejich jednotu.

Mnoho lidí se aktivně podílí na bohatém programu akcí ve dnech 29.-30.května, které kombinují zábavu a tradice ve stejné míře. Tradiční hry a tance, předvedení řemesel, koncerty, ukázky a ochutnávky potravinářských výrobků, typické kanárské výstavy, ale i zápas (lucha canaria) a další sporty. To je jen malá ukázka z bohatého programu oslav, které se konají ve všech větších městech ostrova. 

V San Bartolomé de Tirajana začaly oslavy Día de Canarias již ve čtvrtek v historickýh místech Tunte a El Pajar. Koná se mnoho etnografických a kulturních akcí, chybět nemůže ani sport a trhovci. Dnes, tedy v pátek, se přidá i Castillo del Romeral. V San Fernando de Maspalomas se v pátek koná koncert lidové školy ‘Los colores de los sonidos de mi tierra’.

Přehled akcí v hlavním městě je ZDE

Na počest státního svátku budou na státních budovách a úřadech vyvěšeny vlajky kanárské autonomie a při zahájení slavností se bude hrát kanárská hymna (Himno Oficial de la Comunidad Autónoma de Canarias). 

V turistických oblastech jsou v sobotu obchody otevřeny beze změny, v neturistických částech většinou jen dopoledne. 

Oficiální spot kanárské vlády k zítřejšímu výročí 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist