Jdi na obsah Jdi na menu
 


Varování meteorologů : ve středu a čtvrtek bude extrémní horko

19. 7. 2016

005_resize.jpg 

Je to jen pár dní, co odezněla jedna vlna vedra a již nyní varují meteorologové před další, ještě intenzivjěší. Podle předpovědi má být již tuto středu a čtvrtek i přes 37 stupňů ve stínu a to zejména na turistickém jihu Gran Canaria. 

Národní meteocentrála AEMET vyhlásila již včera první stupeň varování, tzv. žluté nebezpečí a na další dva dny, minimálně do čtvrtka, vyhlásila od středečního poledne tzv. oranžový stupeň, tedy výrazné riziko. To platí pro celý jihovýchod, jih a jihozápad Gran Canaria - LINK.

Že se bude jednat o skutečně mimořádnou vlnu tepla svědčí skutečnost, že na severu Gran Canaria, kde bývá většinou výrazně chladněji než na jihu, očekávají meteorologové ve středu odpoledne teploty až 34 stupňů Celsia.

S varováním obyvatelstvu přišla i kanárská vláda a kanárské ministerstvo zdravotnictví. Výstraha se týká především seniorů, dětí a chronicky nemocných občanů. Mimořádný stupeň varování ministerstva zdravotnictví platí zejména pro okresy Agaete, Agüimes, Gáldar, Ingenio, San Bartolomé de Tirajana, Santa Lucía a Valsequillo. Úřady upozorňují občany, že je nutné se vyvarovat vycházení na přímé, zejména polední a odpolední slunce, stejně tak vynechat jakoukoliv mimořádnou tělesnou aktivitu. Zapomínat se nesmí samozřejmě na dostatečný přísun vody. Důležité je nepít nápoje alkoholické, dále takové, které obsahují kofein a větší množství cukru.

Důležitá je také ochrana pokožky, dětem do tří let věku se nedoporučuje vůbec vycházet na slunce, starší děti a dospělí by měli užívat krémy s ochraným faktorem minimálně 15. Sluneční radiaci a stav ozonové vrstvy je možné sledovat ZDE

Pro turisty, kteří plánují návštěvu pláže, se doporučuje sledovat následující weby : 

- pláž Maspalomas

- pláž Amadores

- ostatní pláže Gran Canaria

Stav počasí, včetně tendence jeho vývoje, můžete sledovat na webu meteostanice Maspalomas ZDE

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist