Jdi na obsah Jdi na menu
 


Varování před vysokým stupněm UV záření

30. 3. 2015

opalovaci-krem.jpg

Národní meteorologická agentura (Aemet) vydala varování před velmi vysokým UV zářením. Varování platí minimálně ještě pro úterý a středu, ve snížené míře pak do konce týdne. 

UV záření resp, jeho index, je míra intenzity ultrafialového záření, dopadajícího na zemský povrch. Rozděluje se do několika skupin podle intenzity. Samotné záření se pak podle vlnové délky dělí na UVA, UVB a UVC. Životu nebezpečné je zejména záření UVB, které je pohlcováno ozónovou vrstvou. Pokud dojde ke ztenčení ozónové vrstvy, nebo k jejímu porušení, může UVB záření poškodit nezvratně lidskou kůži nebo také způsobit například slepotu odrazem slunce od vodních ploch. 

AEMET nyní varuje, že intenzita UVA a UVB záření bude v nejbližších dnech dosahovat "červeného" stupně. Další skupiny jsou zelená (0-2), žlutá pro střední zátěž (3 až 5), oranžová s vysokým rizikem (mezi 6 a 7), červená pro velmi vysoké nebezpečí (mezi 8 a 10) a fialová pro extrémní nebezpečí (stupeň vyšší než 11).

V průběhu tohoto týdne se UV index na kanárských ostrovech, zřejmě v důsledku ozónové díry, pohybuje na stupni 8 až 9. Zejména v úterý index bude na všech ostrovech na stupni 9. Ve středu bude stupeň 9 na ostrovech El Hierro, La Gomera a Gran Canaria, na zbytku ostrovů pak bude stupeň 8. Ve čtvrtek a pátek bude na všech ostrovech UV index na stupni 8.

Z důvodu vysokého stupně UV indexu nedoporučuje AEMET vystavovat se slunečnímu záření a pokud je to nezbytné, tak používat opalovací krémy s ochranným faktorem 30 a vyšším.

Obecná pravidla hovoří : 

  • nezůstávejte na slunci příliš dlouho
  • nevystavujte kojence a malé děti přímému slunci
  • nadměrná expozice slunci představuje vážné zdravotní riziko
  • aplikujte prostředek na ochranu proti slunci před zahájením slunění

Mezi velmi kvalitní opalovací krémy patří například v Česku dostupný Ladival nebo zde na kanárských ostrovech v lékárnách distrubuovaný ISDIN. 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist