Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ve čtvrtek je "Día de Canarias"

28. 5. 2013

 

diadecanarias13.jpg

Ve čtvrtek, 30.května, je na všech kanárských ostrovech státní svátek Día de Canarias, tak jako každý rok v tento den. Tento rok je ale významnější, protože uplyne již kulatých 30 let od prvního zasedání kanárského parlamentu (Parlamento de Canarias). 

 

První slavnostní zasedání parlamentu se před třiceti lety (30.5.1983) uskutečnilo v tehdejším hlavním městě Santa Cruz de Tenerife, skoro deset měsíců po prohlášení autonomního statutu ostrovů (10.8.1982).

Historicky prvnímu zasedání parlamentu předsedal Pedro Guerra Cabrera a ve své funkci setrval až do roku 1987. 

První myšlenka autonomie s vlastním parlamentem se zrodila již za "druhé republiky", byla však umlčena za občanské války a následného frankistického režimu, který trval 46 let.

Gran Canaria slaví svátek Día de Canarias 2013 mnoha akcemi a připomíná si tím symboliku a hrdost samostatných kanárských ostrovů a jejich jednotu.

Mnoho lidí se aktivně podílí na bohatém programu akcí ve dnech 29.-30.května, které kombinují zábavu a tradice ve stejné míře.Tradiční hry a tance, předvedení řemesel, koncerty, ukázky a ochutnávky potravinářských výrobků, typické kanárské výstavy, ale i wrestling a další sporty. To je jen malá ukázka z bohatého programu oslav, které se konají ve všech větších městech ostrova. 

V Maspalomas se Día de Canarias 2013 slaví ve čtvrtek 30.května od 18 do 22 hodin v Holiday World Maspalomas.  

Na počest státního svátku budou na státních budovách a úřadech vyvěšeny vlajky kanárské autonomie a při zahájení slavnostní se bude hrát kanárská hymna (Himno Oficial de la Comunidad Autónoma de Canarias). 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist