Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vědci budou zkoumat podmořskou sopku mezi Gran Canaria a Tenerife

19. 3. 2015

sopka-mezi-ostrovy.jpg

Španělský oceánografický institut (IEO) bude v průběhu příštích tří let sledovat podmořskou sopku, která se nachází téměř 3000 metrů hluboko pod mořskou hladinou mezi ostrovy Gran Canaria a Tenerife. Vědci se domnívají, že zjištěná seismická data, zaznamenaná v této oblasti v poslední době, mohou předznamenávat sopečnou činnost.

Tato kampaň je navržena jako rozšíření činnosti, během které byla, za účasti pracovníků univerzity v Las Palmas de Gran Canaria a La Laguna a Muzea přírody v Tenerife, sledována od roku 2011 podmořská sopka u ostrova El Hierro.

V prohlášení, které vydal španělský oceánografický institut, se vysvětluje, že sopka "Enmedio", která byla poprvé zjištěna v devadesátých letech, je asi 400 metrů vysoký kužel, který stojí na mořském dně mezi Gran Canaria Tenerife.

Vědecká loď "Ángeles Alvariño" bude umístěna v průběhu měsíce května nad tímto sopečným kráterem a bude zjišťovat, zda je v této lokallitě nějaká aktivita v podobě emisí plynů nebo tepla. Vědci se také budou snažit zjistit souvislost s případnými seismickými projevy.

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist