Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vláda nechala uschnout desítky palem

6. 6. 2013

uschle-palmy.jpg

Je to jen pár měsíců, co se na Gran Canaria řešil problém usychajících desítek palem podél dálnice GC-1 směrem na jih. Nejprve byly šířeny informace o škůdci, nakonec ale bylo zjištění viníka úhynu krásných palem jednodušší - byl to člověk. Někdo zodpovědný nekontroloval závlahové zařízení.

Nyní se podobný šlendrián zopakoval, tentokrát na silničním okruhu kolem Las Palmas, města, nesoucího ve svém názvu právě slovo palmy. Vinou člověka opět hynou desítky palem a opět, tak jako v případě dálnice, není konkrétní viník. Naprosto nepochopitelné. 

Jedno je ale jisté, zodpovědnost nese ostrovní vláda, alespoň si to myslí ekologický aktivista Eugenio Reyes. 

Nedostatek zavlažování doslova před očima zabijí palmy v Barranco Seco (mapa). Ochránci životního prostředí vyžadují neodkladný zásah a vytvoření plánu na záchranu palmového háje. 

Všichni chápou, že nedostatek deště již po dva roky komplikuje situaci, přesto je ale zřejmé, že palmy hynou v důsledku nefunkčního závlahového systému.

Palmový háj sestává ze stovek palem, které byly vysázeny v této oblasti v osmdesátých letech minulého století. Jejich zavlažování je v kompetenci Rady Gran Canaria (ostrovní vlády).

Eugenio Reyes, člen sdružení na obranu kanárské přírody (Ashcan) žádá okamžité zřízení střediska pro sledování zelených ploch města, které by současně bylo zodpovědné za udržitelnou péči o zeleň na ostrově.

"Úhyn desítek palem je katastrofa", dodal ekolog. Podle jeho názoru výstavba obchvatu vážně narušila přirozený průtok vody a zkázu dokonala nefunkčnost závlahového systému. Projektanti obchvatu by měli být popohnáni k zodpovědnosti, protože nezpracovali studii vlivu stavby na životní prostředí. 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist