Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vláda ostrova iniciuje pátrání po obětech frankistické diktatury

30. 7. 2013

vykopavky-tenyoa.jpeg

Vláda Gran Canaria uvolní vlastní zdroje na další etapu pátrání po obětech frankistického režimu.

V lokalitě Barranco Tenoya se má podle plánů začít kopat v polovině září letošního roku, jak uvedl včera koordinátor vlády pro kulturu a národní dědictví, Larry Alvarez a dodal, že jeho oddělení vyčlení 65.000 eur pro výkopové práce.

Alvarez uvedl, že výkopové práce jsou "závazkem k rodinám obětí." Vláda odhaduje, že otvor do bývalé studny by mohl být otevřen v druhé polovině září a práce budou pokračovat v rozsahu jednoho nebo dvou metrů za den, v závislosti na síle sedimentů.

Odhadovaná hloubka je asi 30 metrů, ale nikdo to neví jistě, protože v letech po válce obyvatelé házeli do šachty kameny, dřevo, zbytky a odpadky. Následně z důvodu bezpečnosti byla šachta zabetonována. 

Pokud budou v bývalé studni nalezeny lidské ostatky, bude zahájena druhá fáze, archeologická, s cílem  exhumace tělesných pozůstatků a a následnou snahou je identifikovat.

Poslední podobné výkopové práce byly prováděny na Gran Canaria v létě roku 2008 v lokalitě Llano de las Brujas. Zde byly identifikovány ostatky 24 obětí represí z celkových 400, které se na ostrově pohřešují.DNA testy tehdy potvrdily, že se jedná o původní obyvatele Arucas, Gáldar a Firgas, pohřešovaných od března 1937. 

Podle Sdružení historické paměti z Arucas, v Barranco Tenoya může být až padesát těl.Vše to jsou ale jen ústní informace, historické studie či svědectví příbuzných chybí. 

  

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist