Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vláda vydala výstrahu, teploty vystoupají na 37 stupňů, hrozí požáry

9. 5. 2015

vlna-veder.jpg

Generální ředitelství pro mimořádné situace kanárské vlády vyhláasilo včera varování před zvýšeným rizikem požárů v důsledku extrémně vysokých teplot. Horký vzduch ze Sahary by měl východní kanárské ostrovy zasáhnout již tuto neděli a přinést teploty i přes 37 stupňů Celsia. 

Národní meteorologická služba (Aemet) včera oznámila, že kanárské ostrovy zasáhne od pondělí vlna horkého vzduchu z Afriky. Současně konstatovala, že severovýchodní pasáty, které ochlazují na kanárech vzduch, by mohly v nižších nadmořských výškách udržet teploty na přijatelné úrovni a to zejména na ostrově Gran Canaria. Na východních ostrovech Lanzarote a Fuerteventura se již v pondělí očekávají teploty kolem 35 stupňů. Na Gran Canaria, díky jmenovaným pasátům, se očekávají extrémní teploty od střední nadmořské výšky (cca 500 - 700 mnm) a na některých místech na jihu ostrova i při pobřeží. 

V okrese San Bartolomé de Tirajana, kam patří i turistické středisko Maspalomas, se očekávají v sobotu a neděli teploty mezi 26 a 29 stupni. Obrovský skok však AEMET předpokládá v pondělí, kdy teploty vystoupí na extrémních 37 stupňů, což by se měl opět zopakovat ve čtvrtek. To vše za předpokladu, že se nezmění výrazně proudění vzduchu. 

V případě okresu Mogán je výhled ještě horší, teploty by měly atakovat "čtyřicítky". Nemělo by sice dojít k pondělnímu skokovému nárůstu teplot, jako v San Bartolomé, ale zato teploty vystoupají výrazně výše. Ve středu předpovídají meteorologové 35 stupňů a ve čtvrtek dokonce 39 stupňů Celsia. Na ostrově Lanzarote, v okrese Yaiza by mělo v té době být 40 a v lokalitě Betancuria dokonce 41 stupňů.

Teploty by se měly k normálu vrátit až příští pátek v odpoledních hodinách. 

Aktuálně se kanárská vláda rozhodla aktivovat výstrahu před rizikem vzniku lesních požárů, naposledy takovou výstrahu vláda vydala v srpnu 2013. Ostrovní vláda na Tenerife však šla v opatření ještě dál a s ohledem na očekávané vysoké teploty a nízkou vlhkost vzduchu rozhodla od dnešního odpoledne o zákazu rozdělávání ohně včetně rekreačních zón, kde jindy bývá grilovaní a podobné aktivity povolené. 

K odvolání výstrah a zákazů dojde teprve v závislosti na vývoji počasí, upozorňuje vláda ve svém prohlášení. 

 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist