Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vláda žádá Madrid o regulaci cen letenek

20. 2. 2015

letiste.jpg

Autonomní kanárská vláda se rozhodla řešit nárůst cen letenek mezi ostrovy a pevninou žádostí centrální vládě o podniknutí účinných kroků, které by vedly ke zmrazení cen letenek. 

Důvodem je citelný nárůst cen letenek mazi kanárskými ostrovy a kontinentálním Španělskem. Zatímco v roce 2014 zaplatil cestující za zpáteční letenku z ostrovů na pevninu v průměru 242 euro, letos je to o rovných 15% více.

Na tiskové konferenci po zasedání kanárské vlády řekl její mluvčí, Martin Marrero, že centrální vláda má dostatečné nástroje k regulaci cen. Využít se dá i legislativa Evropské unie týkající se tzv. okrajových částí EU, mezi které se kanárské ostrovy řadí. 

Marrero dále objasnil, že madridská ministryně místního rozvoje, Ana Pastor, již s leteckými společnostmi dvakrát jednala, ale přepravci její přání ignorují. 

Poznámka redakce : základ problému je v dotační politice, resp. v jejím chybném nastavení. Každý rezident kanárský ostrovů má právo na slevu 50% z ceny letenky mezi ostrovy a pevninou, není však nikterak regulována výše tohoto příspěvku. Letecké společnosti situaci zneužívají a šroubují ceny letenek na hranici, která je po slevě pro obyvatele ostrovů ještě snesitelná. Řešením je zrušení nesmyslných dotací, ze kterých profitují pouze přepravci a jejich nahrazení například daňovýmým zvýhodněním těch, kteří na kontinent cestují. Nebo zastropováním výše dotací. Loby leteckých společností je však příliš silné a tak zdá se, že veřejné rozpočty, ze kterých jsou příspěvky vypláceny a peněženky canarios, platící vysoké ceny letenek, budou ještě dlouho krvácet. 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist