Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vlna vedra zasáhla celý ostrov Gran Canaria, nejtepleji bylo v Las Palmas

18. 4. 2017

 meteorologia.-calor-calima.-149_g.jpg

Od Velkého pátku svírala Kanárské ostrovy, Gran Canaria nevyjímaje, vlna vedra z afrického kontinentu. A včera, v pondělí, teploty gradovaly. Na kanárech bylo nejtepleji z celého Španělska, když nejvyšší teploty naměřili meteorologové v Tinajo na Lanzarote. Zde se rtuť teploměru vyšplhala na 35,7°C.

Na druhém místě v "kanárském žebříčku" se umístilo poměrně nečekaně hlavní město Las Palmas s 35°C. Bylo to skutečně poprvé po velmi dlouhé době, kdy na severu Gran Canaria bylo tepleji než na jihu. Pro srovnání, na sousedním ostrově Tenerife, naměřili včera v Arico "jen" 34,9°C. Teplo bylo i včera večer, kdy ani v Tinajo ani v Las Palmas teplota neklesla pod 22°C.

Další vysoké teploty dva dny po sobě naměřily na příklad na Gran Canaria v obcích Agüimes (34,8), Maspalomas (33,9), Puerto de Mogán (31 st.), Teror (31,1) nebo Valleseco (31).

V důsledku vedra začaly včera hrozit i požáry. Ostrovní vláda Gran Canaria rozesílala včera zprávu, ve které žádala občany, kteří si užívali velikonoční volné dny v kempovacích zónách v horách, aby byli mimořádně opatrní. Teploty přes 30 stupňů, silný vítr přes 30 km/hodinu a především velmi nízká vlhkost vzduchu (30%), vytvořily doslova ideální podmínky pro vznik lesních požárů.

Dnes a zítra se bude teplota vracet na Gran Canaria do normálu. Aktuálně (úterý cca 10:30 hod.) je v Maspalomas 24 stupňů a ve čtvrtek a pátek má teplota klesnout dokonce pod 20 st. Celsia, LINK. 

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist