Jdi na obsah Jdi na menu
 


Voda v přehradách Gran Canaria stačí na tři roky

11. 3. 2018

 016_resize.jpg

Přehrady v horách Gran Canaria stále ještě přijímají vodu, která postupně stéká potůčky a říčkami do jejich údolí. Minulý týden byla ohlášena první zcela plná přehrada (Siberio v La Aldea), aktuálně k ní přibyly i přehrady Gambuesa (před 2 týdny měla stav jen 2%!!), El Mulato a Las Hoyas. Tyto přehrady přetékají přepadem a voda z nich je odváděna do jiných zásobníků. Celkem hlásí vodohospodáři zásoby na jihu a jihozápadě Gran Canaria ve výši 26 milionů kubických metrů vody.  To by mělo vystačit pro zemědělce na minimálně tři roky.

Celkově je padesát nejdůležitějších přehrad na Gran Canaria naplněno v průměru z 50%. Například nádrž Las Niñas zadržuje již 3,8 mil.m3 vody, tedy je naplněná ze 73%. Přehrada Chira aktuálně hlásí 2 mil.m3 vody a výšku vodního sloupce u hráze 20 metrů. To je naplnění ze 34%, celkem Chira může zadržet až 5.640.000 m3 vody. Největší přehrada Kanárských ostrovů, Soria, která má výšku přehradní hráze 120 metrů a celkovou kapacitu 32,2 mil.m3 vody, hlásí stav 2,2 mil.m3 vody, tedy 17%. Tato přehrada jako jediná na ostrově nebyla nikdy zcela zaplněna, nejvíce zadržovala 15 mil.m3 vody.

Největší změnu pak bezesporu eviduje i přehrada v údolí Fataga, doslova jen pár kilometrů od Maspalomas. Ještě před 2 týdny hlásili vodohospodáři u této přehrady "0", dnes jsou v ní zásoby ve výši 231 tisíc m3 vody. 

Přehrady plné vody byly na Gran Canaria vždy cílem výletů mnoha rezidentů, ale i turistů. Pro odpočinek v přírodě u jezerní hladiny pak můžeme doporučit zejména přehradu Las Niňas s velmi oblíbeným grilovištěm a odpočinkovou zónou - mapa

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist