Jdi na obsah Jdi na menu
 


Voda v přehradách kryje spotřebu jenom do zimy

10. 5. 2014

 

p2235936_resize.jpg

Přehrady na Gran Canaria disponují momentálně zásobou vody ve výši 14,2 milionů metrů kubických vody.

Je to  třetina jejich kapacity a podle odborníků by se mělo jednat o dostatečné množství pro zemědělce jen na nadcházející léto. To má být podle odborníků nejteplejším za posledních několik desítek let. Bez vydatných dešťů během příští zimy se však situace stane kritickou. 

Ačkoliv je stav vody v nádržích na jihu znepokojující, na rozdíl od nádrží na severu ostrova, nemusí se zemědělci obávat, že by došlo toto léto k omezení dodávek vody, informoval včera ředitel vodohospodářských služeb Gran Canaria, Gerardo Henríquez. 

V přehradních nádržích, které jsou ve vlastnictví a správě vlády Gran Canaria, se nachází momentálně 4,6 milionů metrů krychlových vody a jsou naplněny na 44% jejich kapacity. V soukromých přehradách je momentálně zadrženo 9,6 milionů m3 vody a nádrže jsou naplněny na 32%.To představuje stav o 4,1 milionů m3 vody méně, než ve stejném období v roce 2013.

Znamená to, že uplynulá zima byla opět  vláhově velmi nedostatečná.  Pokud příští zimu nebude vydatně pršet, začne být situace s vodou, a to nejen pro zemědělce, na ostrově kritická.   


 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist