Jdi na obsah Jdi na menu
 


Volby na kanárských ostrovech vyhráli nacionalisté

25. 5. 2015

clavijo-fernando.jpg

vysledek-voleb.jpg

Volby 2015 přepsaly politickou mapu kanárských ostrovů. Výrazně ztratila lidová strana (PP) a volby vyhráli nacionalisté z Coalición Canaria vedení předsedou Fernando Clavijo. CC sice také ztratila, místo 21 bude mít v novém kanárském parlamentu jen 18 křesel, ale přesto jako vítěz voleb bude sestavovat vládu. 

Coalición Canaria je politická strana, založená v roce 1993, která sdružuje různé politické subjekty, jako jsou nacionalisté, komunisté či konzervativci. Vládne na kanárských ostrovech bez přerušení od roku 1993 a jejím hlavním cílem je větší autonomie, ale při zachování celistvosti Španělska. 

Lidovci (Partido Popular PP) ztratili 9 křesel a na místo původních 21 křesel jich nyní budou v kanárském parlamentu mít jen 12.

Socialistická PSOE obhájila svých 15 křesel z roku 2011 a může tak pro Coalición Canaria být koaličním partnerem. Spolu by tyto dvě strany měly v 60 místném parlamentu většinových 31 mandátů. 

Nováček na politickém nebi, hnutí PODEMOS, získalo jen 7 poslaneckých mandátů, Nueva Canarias 5 (v roce 2011 to byly 3 křesla) a ASG (z La Gomera) získala 3 mandáty a usedne v parlamentu poprvé.

Vyjma zmiňované dvojkoalice s PSOE může CC samozřejmě sestavit trojkoalici, například ve formě CC (18), PP (12) a PODEMOS (7), to je ale s ohledem na politická stanoviska poměrně nepravděpodobné. Jako reálnější se jeví koalice CC (18), PP (12) a NC (5). Možným řešením je i dohoda CC (18), PP (12) a ASG (3).

V parlamentu bude mít vláda poměrně silnou levicovou opozici, která disponuje 25 křesly (PSOE, PODEMOS a ASG).

Za stávají politickou mapu "může" poměrně složitý kanárský volební systém, kdy každý ostrov vysílá do parlamentu poslance na základě zde odevzdaných hlasů. To umožnilo například nominaci 3 poslanců za stranu ASG z ostrova La Gomera, ačkoliv ta získala z celkových hlasů na všech ostrovech jen 0,56%. Stala se však vítězem na ostrově la Gomera. 

Bez přepočítání na mandáty z jednotlivých ostrovů je výsledek voleb, podle počtu odevzdaných hlasů, tento : PSOE 19,87%, PP 18,57%, CC 18,19%, PODEMOS 14,53%.

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist