Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výročí invaze Francise Drake na Gran Canaria

9. 10. 2016

 drake-1595.jpg

Zahrady hradu Castillo de La Luz v Las Palmas byly včera svědky slavnosti, jejímž cílem bylo připomenutí 421. výročí vpádu anglických vojsk pod vedením sira Francise Drake na ostrov Gran Canaria. 

Pokus o dobití Las Palmas, který se odehrál dne 6.října 1595, se zapsal do dějin ostrova Gran Canaria a celého Španělska. Největším hrdinou této jednodenní "války" byla kanárská dělostřelecká baterie č. 94 pod vedením plukovníka Jesús Antonio Peñas, který byl guvernérem ostrova jmenován velitelem pevnosti Castillo de La Luz. Součástí snahy o ovládnutí Gran Canaria bylo i vylodění Angličanů v Arguineguínu a jejich vyhnání původním kanárským obyvatelstvem.  

Při obřadu byl vzdán hold padlým v hrdinském boji, který nepochybně změnil běh dějin města a ostrova. Součástí oslav byla i přehlídka jednotek španělské armády a položení věnců k památníku bitvy - FOTO

Sir Francis Drake, klíčová osoba invaze z roku 1595, byl anglický korzár, mořeplavec, viceadmirál, politik, obchodník s otroky, jehož životní osud byl protkán řadou střetů se Španělskem a jeho loďstvem. Pokus o dobití Las Palmas byl součástí Drakeovy poslední expedice, která mířila ke španělským pevnostem v Karibiku. Už na začátku této výpravy se Drake setkal s obtížemi v důsledku společného velení s Johnem Hawkinsem. Samotná výprava nepřinášela ovoce, Španělé na ni totiž byli připraveni. Později se Drake nakazil úplavicí a 28. ledna 1596 zemřel poblíž Portobelo v dnešní Panamě. 

Britské loďstvo se přiblížilo k Las Palmas nad ránem 6. října 1595. Než si však přiblížíme samotný pokus o vylodění, je na místě si něco vysvětlit o ostrově a jeho hlavním městě.

V roce 1595 mělo město Las Palmas za sebou již více než sto let existence, poté, co bylo založeno 24. června 1478 španělskými dobyvateli. To, co bylo původně jen vojenskou osadou, se v roce 1595 stalo hlavním městem, důležitým politickým a ekonomickým centrem, jehož moc byla založena na vývozu cukrové třtiny a dalších zemědělských plodin. Ačkoliv počet obyvatel samotného hlavního města nepřesáhl čtyři tisícovky a město mělo jen kolem osmi set domů, pobřeží již tehdy střežily tři pevnosti - od jihu San Cristobal (dříve San Pedro Martin), dále Santa Ana a na severu, u přístavu, pevnost Castillo de La Luz.

Bezpochyby nejvýznamnější vojenská stavba ve městě byla tvrz Castillo de La Luz. Jednalo se o základní obranný pilíř města proti vnějším útokům, z pevnosti přes záliv se dalo účinně bránit přistání v přístavu. Posádka se skládala v době míru z padesát mužů.

Historikům se podařilo dohledat i stav výzbroje španělských obránců na konci 16.století. V Castillo de la Luz měli k dispozici jedenáct děl, v Santa Ana na severu městských hradeb měli obránci sedm děl, zatímco pevnost San Pedro na samotném jihu města měla jen čtyři malá děla. A známo je i jméno velitele obránců, kterým byl, v dubnu 1595 jmenovaný guvernér ostrova, válečný veterán Alonso de Alvarado.

Poté, co španělské hlídky spatřily nad ránem na okraji zálivu loďstvo, nařídil Alvarado bojovou pohotovost a rozhodl, že nejlepší taktikou proti výrazně silnějšímu nepříteli bude zabránit mu v přistání na mělčinách mezi pevnostmi. Vylodění by totiž znamenalo jistou porážku obránců, jejichž počty se nemohly s útočníky měřit. Mezi obránci však existovaly i odlišné názory na taktiku boje. Neprošly tak názory regenta, který preferoval ustoupit za městské hradby a tam odolávat náporu.

Mezitím se 47 britských lodí ještě více přiblížilo k pobřeží v oblasti Santa Catalina a na pevninu bylo vysláno několik člunů. Jejich posádky však byly trvale pod palbou z mušket obránců a když se třikrát neúspěšně pokusily o vylodění, musely se vrátit zpět na lodě. Úspěch obránců, kteří likvidovali útočníky střelbou v přílivových vlnách, byl podpořen i střelbou z kanónů hradu La Luz.  Ta efektivně bránila lodím sira Drake přiblížit se k pobřeží a podpořit vylodění vojáků. Neúspěch při útoku přinesl i rozpory do řad velení britského loďstva, kdy John Hawkins žádal Drake, aby mu dal čas alespoň čtyři dny na dobití města.

Drake však s tímto plánem nesouhlasil s tím, že hlavním cílem flotily je dobití Puerto Rico v Karibiku a že není možné u Las Palmas ztrácet vojáky a výzbroj. Odvolal hned i již probíhající pokus vylodění v oblasti hradu Santa Ana v zátoce San Telmo, kde Britové díky dobré taktice obránců ztratili přes 50 mužů a děly z pevnosti bylo vážně poškozeno pět lodí.

Odpoledne 6.října 1595 tak již britská flotila směřovala na jih Gran Canaria a zakotvila v přístavu Arguineguin. Primárním cílem byla konsolidace, odpočinek a nabrání palivového dřeva a pitné vody, nutné pro pokračování cesty do Karibiku. Britové však netušili, že Španělé je po celou dobu plavby z Las Palmas do Arguineguín sledovali z pobřeží. V neděli 8.října se vylodil s 500 muži i sir Francis Drake a Britové měli odpočinkový den a těšili se z příjemného podzimního dne na Gran Canaria, vychutnávajíc koupání na pláži. Poklid byl však narušen domorodci. Ti přepadli britské vojáky, kteří se neobezřetně vzdálili z hlavní pláže  a devět jich zabili, včetně kapitána Grimstona, velkého přítele Drake. Tento neočekávaný útok přinutil Drake vzdát se svých plánů a spěšně, ze strachu před masovým útokem, opustit ostrov směr La Gomera.

 

 

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist