Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výsledky voleb 2015 na Gran Canaria

25. 5. 2015

antonio-morales.jpg

Nový parlament na Gran Canaria bude mít úplně jiné složení než ten, který vzešel z voleb v roce 2011.

Podle stále ještě předběžných výsledků (sečteno je 99,25% hlasů), ztratili lidovci (Partido Popular PP)  8 mandátů a mají nyní jen 6 křesel. 

Vítězem voleb je Nueva Canarias (NC), která na místo 5 má nyní 9 křesel. Novým předsedou vlády ostrova Gran Canaria (Cabildo) tedy bude její předseda Antonio Morales.

Socialisté (PSOE) mají 5 křesel, strana bývalého předsedy ostrovní vlády Unidos má 4 mandáty, stejně jako politický nováček hnutí PODEMOS.

Zcela ve volbách na Gran Canaria propadla Coalición Canaria, která má v novém Cabildo jen 1 křeslo.

Pro vládnutí na Gran Canaria je nutných 15 křesel. NC může tedy vytvořit těsnou většinou s PP, možná je také trojkoalice.

V San Bartlomé de Tirajana, kde radnice spravuje celý turistický jih ostrova, získala PP těsnou většinu a v městské radě získala 13 křesel. Po seštení 95,6% hlasů tak lze již s jistotou říci, že bude mít o jedno křeslo méně než v roce 2011.

Také v Las Palmas může dále vládnout Partido Popular, bude ale muset sestavit jako vítěz voleb koalici. PP získala namísto předchozích 16 křesel (15 je většina) jen křesel 10. Možným koaličním partnerem je PSOE (7 křesel) a LPGC PUEDE (6 křesel). Sestavit se dá i čtyřkoalice, tedy PP (10), Cuidanos (2), NC (2) a Unidos (2), ale není to moc pravděpodobné.

Velký krach ale lidovci (PP) zažili v okrese Mogán, zde ztratili absolutní většinu a budou muset odejít do opozice. Po sečtení 93,12% hlasů je jasné, že zvítězila CIUCA s 10 mandáty (pro většinu jich stačí 11). V roce 2011 získala přirom jen 6 mandátů a PP 11. Lidovci se nyní ale musí spokojit jen s 8 křesly. Socialistická PSOE zůstala na 2 mandátech a je tak reálným partnerem pro CIUCA. Stejně tak i NC s jedním křeslem.

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist