Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výstraha před silným deštěm

1. 12. 2013

 

fotografie0741.jpg

Aktualizace 3.12. 18:00 -    V Maspalomas dnes opět pršelo, srážky netrvaly tak dlouho jako včera, ale spadlo celkem 20 milimetrů na metr2. V platnosti zůstává žlutá výstraha, celkem za pondělí a úterý napršelo skoro 100 milimetrů. 

Aktualizace 21:30 - zdá se, že Gran Canaria už ná nejhorší za sebou, mraky jsu již pryč. Celkem dnes napršelo 73,7 mm na m2.    

Aktualizace 19:30 - déšť dorazil na Gran Canaria, celá fronta, která zkrápěla západní ostrovy, přináší vydatné srážky. Jen za poslední hodinu napršelo 30 milimetrů na m2, aktuálně padají 2 milimetry vody na metr2 za minutu. Celkem od rána již 56 mm/m2. A podle radaru se zdá, že to hlavní teprve přijde. Aktuální údaje o situaci v Maspalomas je možné sledovat ZDE

Aktualizace 16:00 - v západní provincii je vyhlášem vyšší stupeň nebezpečí, žlutý je střídán oranžovým. Hrozí riziko, že naprší více než 100 litrů na metr čtvereční za 12 hodin. Ostrovní vláda La Gomera aktivuje svůj havarijní plán. Na Gran Canaria spadlo dnes již 30 milimetrů, větší deště se stále očekávají. 

Aktualizace 10:35 - letiště na ostrově La Palma nepřijímá, velká zpoždění hlásí letiště na ostrovech El Hierro a La Gomera. Silně už pršelo i na Gran Canaria, Playa del Inglés v Maspalomas hlásí dnešní ranní srážky o úhrnu 28 litrů na jeden metr čtvereční. Silné deště se však očekávají na Gran Canaria odpoledne, až nad ostrov postoupí fronta, která je momentálně nad západními ostrovy.  

 

Kanárská vláda se rozhodla aktivovat výstrahu před silným deštěm na ostrovech Tenerife, La Gomera, El Hierro, La Palma a Gran Canaria. To znamená, že se očekávají srážky větší než 15 litrů na metr čtvereční. 

Upozornění meteoslužby AEMET je platné od dnešní půlnoci až do úterý odpoledne a platí zejména pro provincii západních ostrovů, kde se očekávají zvláště silné deště se srážkovým úhrnem až 60 litrů na metr čtvereční v průběhu dvanácti hodin.

V případě Gran Canaria se žluté varování aktivuje v 11:00 v pondělí a pokračuje až do úterý odpoledne. Napršet by mohlo až 40 litrů na metr čtvereční v průběhu dvanácti hodin.

Kanárské vláda uvádí, přes oficiální Twitter účet 112, že pro tuto chvíli nebyla pozastavena činnost škol  Vzhledem k situaci, která může nastat od půlnoci, nedoporučuje se vyjíždět na silnice a pokud je to nutné, dodržovat velmi nízkou rychlost za deště.


 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist