Jdi na obsah Jdi na menu
 


Začínají letní meteorické roje, na Gran Canaria jsou vidět delta aquaridy

29. 7. 2015

padajici-hvezdy.jpg

Přichází první vlna letních meteorických rojů. Kanárské ostrově jsou výborným místem pro pozorování noční oblohy a mnoho lidí tak bude dnes a zítra sledovat noční oblohu a vyhlížet tzv. delta aquaridy. Prvnímu letnímu představení bude trochu "vadit" měsíc, který je v úplňku a výrazně na obloze svítí.

Delta aquaridy nebudou letos příliš vydatné, očekává se maximálně 60 viditelných "padajících hvězd" za hodinu. Jak sdělil šéf národní španělské observatoře, Francisco Colomer, převahu budou mít letos aquaridy na jižní polokouli.

Delta aquaridy jsou v podstatě meteorické roje,které shoří ve vrchních sférách naší atmosféry, ve výšce několika set kilometrů. Pouze několik jejich drobných částeček se dostane níže a při hoření jsou vidět pouhým okem ze země. Celý efekt hoření pak trvá méně než vteřinu. 

V následujících letních dnech pak budou následně k vidění další "padající hvězdy, perseidy, které ozáří noční oblohu v první polovině srpna. Do konce roku pak uvidímě ještě orionidy, leonidy a geminidy. 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist