Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zákon zakazující výstavbu hotelů na kanárech je zrušen, ale co dál?

20. 11. 2015

fotografie4964_resize.jpg

Výstavba či nevýstavba nových hotelů na kanárských ostrovech je "politikum" již skoro 16 let. Po dobách nekontrolovatelné výstavby přišel  na konci tisíciletí zákaz, který měl být provizorním krokem na několik málo let. Než se zpracují územní plány, než se dobuduje infrastruktura, než se připraví kvalitnější zákon. Nestalo se tak a zákon z roku 1999, zakazující výstavbu jiných, než 5* hotelů, ovlivnil "kanáry" na hodně let dopředu. Podrobně jsme tuto problematiku rozebírali před dvěma lety v Zamyšlení ZDE

Nyní však došlo k velmi závažné změně, která rozčeřila stojaté vody hoteliérů, poklidně si zvyšujících ceny bez tlaku konkurenčního prostředí. Vzhledem k tomu, že Nejvyšší správní soud zrušil ustanovení zákona, že nelze stavět hotely nižší kategorie než 5*, oznámila příslušná ministryně kanárské vlády, Maria Teresa Lorenzo, že výstavba hotelů bude bez omezení povolena a to novelou zákona na jaře 2016. Současně ale upozornila, že kanárská vláda připraví dodatky se soupisem požadavků, které budou muset nové hotely splňovat. 

Důležitým aspektem bude pravděpodobně ochrana životního prostředí a dodržování územního plánu. Vláda si je vědoma, že zrušení omezení ve výstavbě hotelů může vést k vyššímu ekonomickému růstu a poklesu nezaměstnanosti, ale nechce toho dosáhnout za každou cenu. Ostatně to avizoval kanárský prezident Clavijo již ve své předvolební kampani na jaře tohoto roku. Jak bude vše vypadat se ale dozvíme vlastně až v prvním čtvrtletí příštího roku.

Návrh zákona je v současné době ve stádiu přípravy na Ministerstvu cestovního ruchu Kanárské vlády. Nicméně, už nyní tam jsou slyšet také kritické hlasy (jak to tak pod tlakem různých lobby skupin bývá), že nový zákon by měl být nastaven tak "pevně", že by existovala jen minimální šance na výstavbu nejžádanějších 1 a 2* ubytovacích kapacit. 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist