Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zamyšlení : La Aldea chce rozvíjet agroturistiku

6. 3. 2014

 

p3017794_resize.jpg

Radnice v La Aldea (mapa) oznámila, že plánuje rekonstruovat stará ubytovací zařízení, ve kterých přebývali brigádníci v době rajčatové sklizně, na ubytovací zařízení pro návštěvníky oblasti, kterých by díky nových iniciativám mělo přibývat. 

Tyto niciativy si kladou za cíl podpořit cestovní ruch jako doplňkovou alternativu k základní ekonomické činnosti celé oblasti, tedy k zemědělství. La Aldea je totiž doslova "gigantem" v produkce rajčat, ale i další zeleniny. Aby se však dalo hovořit o podpoře cestovního ruchu, bylo by nutné odstranit z cesty jeden pomyslný balvan, a to je nedostatek lůžek, kterých je momentálně v celé oblasti ve dvou hotelích a jedné ubytovně jen 150. Turisté tak zatím oblastí jen projíždějí, ne všichni totiž přespí v kempech nebo ve volné přírodě.

"Naše ekonomika bude i nadále záviset na zemědělství, ale hledáme i jiné další možnosti," říká starosta José Miguel Rodríguez. Jednou z možností je i podporovat pobyty na farmě, tedy agroturistika, kdy se turisté mohou účastnit práce v zemědělství. A na to, zdá se, může být velmi vhodná konverze starých ubytoven, ve kterých přebývali dříve zemědělští dělníci v průběhu sklizně, kdy s ohledem na odlehlost farem od jejich domovů se jim nevyplatilo dojíždět domů. 

Tyto farmy pak mohou turistům sloužit i jako základny pro pěší výlety do celé oblasti. La Aldea je nejzápadnější oblast Gran Canaria, nejméně dosud dotčená turistickým ruchem. To je způsobeno především tím, že oblast je velmi těžko dostupná, z Mogán a nebo Agaete, kde končí dálnice, vedou do La Aldea jen horské silničky. Jen díky absenci veřejných zdrojů se zastavila výstavba silnice z Agaete přes národní park do La Aldea (ta měla díky tunelům dopravu začně zrychlit), a tak se zatím tento nedotčený kousek Gran Canaria zachovává. Ale všichni vědí, že je jen otázka času, kdy se peníze najdou, stavební mechanismy znovu obnoví činnost a La Aldea se připojí na dálniční síť. Potom bude z Las Palmas oblast dostupná severní cestou za necelých 40 minut a pod novými hotely postupně zmizí tento nedotčený kus ostrova včetně rozlehlých rajčatových plantáží. 

Celá oblast je nyní známá nádhernými horami, údolími, nedotčenými plážemi při ústí těchto horských a strmých údolí k moři a tak je logickým krokem snaha přivést do oblasti turisty. Je dobře, že (zatím) jen na agro nebo na pěší turistiku. Oblast je plná nádherných a upravených pěších tras, do vysokých kopců nebo do krásných údolí. Vždyť kdo by neznal pláž Güigüi, Montaña Las Monjas, údolí Tasartico, Tasarte, Veneguera či obec Artenara, když tato slova řeknete před milovníky treku, kteří navštívili Gran Canaria, hned si určitě vybaví krásné zážitky. Navíc vláda dnes oznámila, že podpoří úpravu až 85 pěších tras v celkové délce 342 kilometrů.  

A tak nezbývá závěrem než doufat, že finance na dostavbu silnice budou chybět ještě pár desítek let a že tak rozvoj této krásné oblasti zůstane skutečně jen u zdokonalování pěších tras a úprav ubytovacích kapacit pro aktivní odpočinek na zemědělských farmách. 

(titulní fotka - údolí La Aldea, další foto : barranco de Tasartico včetně pláže) 

p3017804_resize.jpg

p3017796_resize.jpg

p3017857_resize.jpg

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist