Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zamyšlení : Quo vadis, Paulino Rivero?

6. 5. 2013

 

paulino-rivero.jpg

Je ve funkci již druhé čtyřleté období, přestál parlamentní i regionální volby, jeho vláda jeden týden podporu má a druhý ne, ztratil důvěru lidí, věří mu už jen jeden z pěti voličů, přesto se stále drží na čele kanárské politiky. Fenomén jménem Paulino Rivero, šéf politické strany Coalición Canaria se drží u moci již od roku 2007.

Kanárskou ekonomiku, možná ještě více než celošpanělskou, drtí ekonomická krize, nezaměstnanost na kanárech se blíží čtyřiceti procentům, nespokojenost stoupá. A Rivero tomu všemu čelí protišpanělskou rétorikou, hraničící s populismem, žádajíc zvýšení autonomie a větší osvobození od madridské vlády.

Není víkend, aby novináři kanárských deníků včetně internetových mutací, necitovali, nepolemizovali či nekritizovali vyjádření předsedy vlády. Ten využívá svůj blog, ve kterém se o víkendech vyjadřuje ke všemu, co "pálí" canarios. Jednou jsou to daně, jindy škrty, nebo těžba ropy na východním pobřeží. To jen tak namátkou z posledních témat.  

V tom posledním blogu se předseda vlády, nebo jak mu canarios říkají presidente, vyslovil pro výrazné posílení kanárské samostatnosti a doslova žádá změnu španělské ústavy. Je to jen týden poté, co se v souvislosti se jménem Rivero objevila zmínka o založení hnutí ""basta a España". Slovo basta je významově ve španělštině stejné jako v češtině, to jen tak na okraj.

Rivero o posledním víkendu napsal doslova, že "požadujme po Španělsku nové uspořádání, v zájmu posílení teritoriální a sociální soudržnosti". Aktuální "autonomní" smlouva je podle Rivero plná "nerovnosti a nespokojenosti". Současně se vyslovil pro výraznější hospodářskou nezávislost a větší kompetence pro kanárskou vládu. Myslím tím pro úvod letiště, přístavy, zahraniční obchod. To je ale jen pro začátek. A budoucnost ostrovů vidí v orientaci na Afriku, když dnes celá ekonomika stojí a padá s Evropou, tedy s jejími turisty. To jen tak na okraj. 

Podle Rivero je současná smlouva kanárské autonomie s centrální vládou "stále méně účinná, méně efektivní a méně spravedlivá." A tomu je třeba podle Rivera čelit okamžitě novou smlouvou.

Je to jen pár dní, co Madrid Riverovi silně fouknul do plachet. Ministerský předseda Rajoy má problémy nejen s aférou kolem financování své Partido Popular, ale s celou ekonomikou, prostě ne a ne vybřednout se zemí z krize, i když se škrtá hlava nehlava. A tak jelikož Rajoy nechce mít další problémy, napsal Riverovi dopis, ve kterém přislíbil ústavní změny. Minimálně stejné, jako ty, které se připravují pro Katalánsko či Baskicko. Jistě, je otázka, jak vážně byl dopis míněn, zda se jen Rajoy nesnažil získat čas, ale Riverovi posloužil stoprocentně.

V létě můžeme očekávat na ostrovech generální stávku, sice v souvislosti s politikou centrální vlády, ale z ulic Maspalomas či Las Palmas je do Madridu hodně daleko, to Rivero křik nespokojených uslyší snáze. Tak uvidíme, s čím do té doby náš vládní bloger přijde. Podle posledních průzkumů je příznivců samostatnosti pod 20%, rozhodně více voličů se chce držet v této nejisté době padesátimilionové kontinentální ekonomiky, která má za sebou silnou Evropu. Prostě rizika už bylo dost. Samostatnost v této době by zřejmě byla sebevraždou, nejen politickou předsedy Rivera, ale i ekonomickou celých ostrovů. Nesnažím se ani domýšlet, co by samostatnost přinesla v turistice, o členství v EU by si asi toto souostroví v Africe mohlo potom nechat jen zdát, a pochybuji, že by se osamostatnění na počtech turistů, zvyklých na Schengen, neodrazilo. Dnes jich jezdí z Evropy 10 miliónů ročně, a tak je nutné mít na paměti, co udělalo "arabské" jaro s hoteliéry v Egyptě. A tak by politická nestabilita, vyvolaná touhou po politické věčné slávě Rivera, mohla poslat to poslední, co na kanárech funguje, tedy turistiku, do kolen. 

Rivero je bohužel zřejmě jen populista, který se tak, jako spousta podobných v politických dějinách před ním, snaží odpoutat pozornost od domácích problémů, za které je zodpovědný a které on sám neumí vyřešit. A to je špatná zpráva nejen pro Gran Canaria, ale pro všechny Canarios. 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist