Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zamyšlení : TUI odchází z ostrova La Palma, proč?

14. 4. 2013

 

la-palma_aktivitaeten1.jpg

 

Cestovní kanceláři TUI patří v evropském měřítku první místo. Byla založena v roce 1968 a dodnes je známa tím, že svým klientům poskytuje nadstandardní služby. S nimi se nesetkáte jen u samostatného prodeje letenek ale i u kompletních zájezdů.

Cestovní kancelář TUI je vlastníkem více než 3.500 cestovních agentur, 285 hotelů v 28 zemích světa, leteckých společností i lodí pro okružní plavby. Mezi nejznámější agentury určitě patří společnost 1-2-FLY a Discount Travel. Hotely, které cestovní kancelář TUI vlastní, poznáte podle názvu, jehož součástí je označení RIU. Letecká společnost patřící cestovní kanceláři TUI se nazývá TUIfly a uvidíte ji v každé turistické destinaci. 

Nyní tato společnost oznámila, že stahuje ostrov La Palma ze své nabídky na zimu 2013/2014. Co to znamená? Pro společnost a cestující to znamená, že TUI nebude nabízet destinaci La Palma ve svých katalogách a na internetu. Pro ostrov to znamená, že přijde o svého největšího zákazníka, tedy jedná se o obrovskou ránu. 

Podívejme se, co nám o ostrově říká wiki :  La Palma je vulkanický ostrov v podobě kaldery v Atlanském oceánu, který je součástí Kanárských ostrovů, které patří Španělsku. La Palma je s plochou 706 km² pátým největším ostrovem souostroví. Celkový počet obyvatel je asi 85 000, z nichž 18 000 (r. 2003) žije v hlavním městě Santa Cruz de la Palma a asi 20 000 v Los Llanos de Aridane. Nejvyšším bodem ostrova je Roque de los Muchachos (2426 m n. m.), kde se nachází vyhlášená hvězdárna.

Ti, kteří byli na La Palma osobně pak dodají, že se jedná o nejzelenější ostrov, s nádhernými palmovými roklemi a kapradinovými lesy, panenskou přírodou, ostrov, kde prostě návštěvník nemůže zůstat ležet u bazénu, ale musí si vzít pořádné boty a vyrazit do hor. Ostrov, kde je možné skutečně najít ticho, klid a kde k přírodě je neskutečně blízko. 

Celá ekonomika ostrova, tedy pokud pomineme pár rybářů a státních úředníků, je postavena na turistickém ruchu. Hotelů na ostrově není mnoho a v poslední době nebyly moc vytěžované. Proč? Na tuto otázku rozhodně není jednoduchá odpověď, ale své sehraje i občasné uzavírání letiště kvůli povětrnostní nepřízni či příliš vysoké ceny za ubytování. Jestli si vysokými cenami hoteliéři kryli své náklady nebo jen se snažili těžit z určité exkluzivnosti ostrova je těžké určit, skutečností však je, že právě ceny a jejich neúměrná výše byl oficiální důvod odchodu německého turistického giganta. 

Něco už naznačovalo omezení letecké přepravy z Německa, o kterém jsme průběžně informovali, Němci totiž na kanárské ostrovy nejezdí jen s cestovkami, ale v hojném počtu na vlastní pěst a ubytování si zajišťují samostatně. Když však letecké společnosti Air Berlin či Condor na začátku roku oznámily, že razantně redukují lety na La Palma, o něčem negativním to svědčilo. 

Radni pro turistiku ostrovní vlády Julio Cabrera sice oznámil, že situaci bude analyzovat přímo s kanárským Patronato de Turismo a snažil se krok TUI bagatelizovat slovy, že kapacita dříve určená pro TUI bude k dispozici pro ostatní touroperátory, ale zasvěcení vědí, že to jsou jen prázdná slova. Počty Němců, cestujících na kanárské ostrovy stagnují či klesají možná šestý sedmý rok a nikdo se nenamáhal s tím něco dělat. Nikde a v ničem. Než si sáhnout do svědomí a přiznat si, že něco dělám špatně, bylo pro "nenasytné" hoteliéry a vládní byrokraty snažší se kolébat zvýšenými počty turistů z Norska či pohádkami ruských touroperátorů o přímých letech a milionech cestujících. Němců je však přes osmdesát miliónů, zatímco Norů necelých pět miliónů. Němci ostrovy turisticky "zabydleli", žije jich zde nejvíc trvale ze všech evropských zemí, nejvíc jich zde podniká a hlavně : nejezdí sem jenom na důchod. Rusů je sice skoro dvojnásobně než Němců, ale mezi Ruskem a kanárskými ostrovy je turecká riviéra, kam Rusové létají už léta a léta v hojných počtech. A do Turecka to mají 3-4 hodiny, zatímco na kanáry 6-7. Služby stejné, ceny stejné, tak proč létat déle a dráž, a na tom faktu nic nezmění spanilé jízdy vládních úředníků a politiků na různé veletrhy, kde vypráví o zemi plné sluníčka a pláží. Zapomínají však, že nejsou jediní na světě a neschopnost odmyslet si svou vyjímečnost začíná být v posledních letech jejich výrazné mínus. A Němci jim teď možná, tak trochu, začínají podtrhávat účet. 

Evropu zasáhla krize a po všech záchranných balíčcích dopadla i na Německo a tak i jejich turisté začínají čím dál více otáčet každé euro v dlani. Julio Cabrera má sice pravdu, že madridská vláda zvedla letišní poplatky, ale to se zatím na cenách letenek z Německa neprojevilo, takže cena dopravy jako pravdivý argument neobstojí, je to spíše výmluva. Zbývá pak hlavní argument, který použil i TUI, a to je cena hotelů. A zde La Palma, stejně jako ostatní ostrovy, narazila na byrokracii a korupci úředníků a poslanců, kteří již 10 let nejsou schopni přijmout "evropský", se vším všudy, turistický zákon. Evropský, co se týká norem a prováděcích vyhlášek a především evropský podle toho, pro koho je určen. Žabomyší parlamentní půtky přivedly souostroví k tomu, že na ostrovech se nesmí již skoro 10 let stavět nové ubytovací kapacity a když, tak jen 5 a více hvězdičkové. Ty ale turista na trekové La Palmě podle mého nehledá. All inclusive je fajn, ale možná tak na Costa Meloneras na Gran Canaria, nikoliv na La Palma. A navíc, těch, kteří mají kreditku s denním limitem 150 euro na den a osobu, tedy těch, kteří jezdí do pěti hvězd, rozhodně není v Evropě většina. Tak nějak páni poslanci zapomněli, že nejen Gran Canaria, ale třeba i La Palma "turisticky" vznikla díky aparthotelům a apartmánovým komplexům, tedy výrazně levnější formě ubytování. 

TUI je první a obávám se, že nikoliv poslední touroperátor, který odchází z nejzelenějšího kanárského ostrova. Pro ostrov jako takový a jeho přírodu určitě dobře, méně však pro lidi, které turistika živila a kteří dnes nebudou mít jinou alternativu než odstěhování, z dávek v nezaměstnanosti se žít nedá. A že se k nim politici, kteří se léta hřáli na výsluní nezasloužené slávy turistické konjunktury, otočí zády, o tom snad není pochyb. Svědčí o tom i slova pana radního Julio Cabrera, který si hbitě, jako Pilát Ponský, umyl nad celou situací ruce slovy, že výše cen, a tedy důvod odchodu touroperátora TUI, ostrovní vláda ovlivnit nemůže, protože to je věc podnikatelského prostředí a konkurence. Tak trochu zapomněl na neexistenci turistického zákona, pozapomněl na daně, vyhlášky, překážky v podnikání a podobné maličkosti, které se rodí jen a zásadně v dílnách politiků. 

Tak nezbývá než věřit, že Němci, kteří si za desetiletí La Palma oblíbili, svou poptávkou přivedou TUI na ostrov zpět. 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist