Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zamyšlení : ztichlá Avenida de Galdar

18. 6. 2014

 fotografie2473_resize.jpg

Bývala to dříve taková tepna San Fernanda, jedné ze čtvrtí jihogrankanárského Maspalomas. Plná aut, lidí, zmatků, troubení a nervů řidičů, kteří hledali místo na zaparkování, aby mohli navštívit svůj obchod nebo bar a řidičů, kteří se jen snažili projet. Přesto to však byla mekka obchodu a služeb. Nyní se brzy vše definitivně změní. 

Když před dvěma lety přišla radnice s nápadem uzavřít Avenida de Galdár (mapa) pro veškerý provoz, se zlou se potázala. Proti byli nejen obchodníci, ale i samotní občané, kteří ulici měli za skutečné centrum obchodu a života čtvrti. Radnice si však nakonec prosadila svou a rekonstrukci ulice na pěší zónu zahájila ve dvou etapách. Jako první se rekonstruovala část mezi ulicemi Avenida de Tirajana a Calle Francisco Hernández Gonzáles, nyní se upravuje část vedoucí až na kruhový objezd a ulici Calle Alcalde Marcial Franco. 

Pěší zóny, to je nyní na Gran Canaria taková mantra, budují se v Arinaga, Vecindario, také třeba v Las Palmas a samozřejmě i v Maspalomas. A všude se stejným výsledkem. Razantně se zmenší počet zákazníků, kteří když si nemohou přijet přímo ke "svému" obchodu či baru, jedou raději do hypermarketu, kde pohodlně zaparkují. A tak se objevují ve výkladních skříních obchodů nejprve protestní výzvy proti výstavbě pěší zóny, následně pak oznámení, že obchod je k pronájmu či prodeji. Vše pak končí staženou roletou. Na tržbách se totiž podepíše i ne příliš krátká doba výstavby, vždyť první a druhá etapa  rekonstrukce Avenida de Gáldar zabrala skoro dva roky, a to vydrží jen hodně silní obchodníci.

Radní jsou však jistě spokojeni, krize nekrize, spřáteleným firmám pánů radních se podařilo prostavět" další miliony z veřejných peněz a politici se budou moci předvést při nejbližší fiestě, kdy občané budou moci klidně korzovat a bavit se na nové pěší zóně. A radnice nebude muset hradit "nákladné" dočasné závory pro omezení dopravy na pár dní v roce. Škoda jen, že tak rychle, jako s utrácením peněz za novou pěší zónu, nereagovala radnice stejně rychle například při demolici bývalé budovy Viajes Insular, která byla domovem desítek bezdomovců desítky let a jen pár metrů a v přímé viditelnosti od prvních hotelů na Playa del Inglés. Nebo nyní s odstraněním budovy bývalého psího dostihového závodiště, kam se bezdomovci ze zříceniny Viajes Insular přesunuli. Do těsné blízkosti prodejny Lidl. Ale tam je to dole, v rokli, co vede do El Veril a pod sociálním sídlištěm, tam páni radní projedou je týden před volbami, a to se dá přeci vydržet.    

fotografie2472_resize.jpg

fotografie2471_resize.jpg

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist