Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zamyšlení: nové kiosky na plážích Maspalomas se opět vzdalují, potřebujeme je vůbec?

25. 2. 2019

kiosky-nove.jpg

Jeví se to jako takový nekonečný příběh a kdyby to nebylo tak vážné, dalo by se nad tímto problémem  snad i pousmát. Kiosky pro pláže Maspalomas a Inglés. 

Že se jedná o skutečné neverending story zjistí vnímaví čtenáři i na našich stránkách. Již v únoru 2013 jsme psali o tom, že radnice "oprášila" myšlenku na instalaci moderních plážových stánků, jejichž součástí bude nejen kulturní nápojový a jídelní bar, ale také sociální zázemí pro návštěvníky pláží. Vše v hodnotě bratru více než půl milionu eur. Podotýkáme, že byla oprášena myšlenka již tehdy stará skoro 10 let, tedy historie tohoto problému sahá vlastně na začátek milenia. 

Jeden z nových kiosků, které radnice v roce 2013 objednala, se dokonce dočkal instalace na pláži Inglés, u sportovního centra směrem na Veril. Další stánky však takové štěstí neměly a od podzimu 2013 dodnes čekají ve skladu přístavu Las Palmas na "svůj velký den". A na plážích jsou stále kiosky z let šedesátých. Obecná radost, kterou jsme sdíleli v tomto článku, tak nenašla naplnění. Do cesty se postavil Úřad, na ochranu pobřeží. 

Po vyřešení problémů s ochranou životního prostředí pak v roce 2015 mohla radnice vypsat výběrové řízení s tím, že za stánky bude Úřadu pro ochranu pobřeží platit ročně 60 tisíc eur a tuto částku zahrnula do požadovaného nájemného. Proč se nepodařilo rychle vybrat nájemce a proč stánky, vyrobené v dalekém Bilbao, neslouží návštěvníkům Maspalomas, se můžeme jenom dohadovat. V roce 2015 se podařilo radnici uzavřít  jen nájemní smlouvu na provozovatele lehátek, plážové kiosky takové štěstí neměly. 

A tak se opět čekalo, další skoro čtyři roky. A vypsalo se nové výběrové řízení, tentokrát již úspěšné. Ale jak uplynul čas, vyměnilo se mezitím vedení Úřadu pro ochranu pobřeží (v důsledku kauzy nepovolené úpravy pláže Tauro) a došlo ke změnám podmínek práva kiosky na plážích instalovat a provozovat. Úřad pro ochranu pobřeží již nechce od radnice v San Bartolomé částku 60 tisíc eur ročně za umístění všech kiosků, ale požaduje za deset kiosků rovných 437 tisíc eur. A tato částka nebyla v zadání výběrového řízení na provozování deseti stánků.

Radnice nyní řeší dilema. Buď ponechat stávající nájemní smlouvu, ze které určitě nebude mít dostačující příjem na pokrytí poplatku Úřadu na ochranu pobřeží a rozdíl bude muset dorovnávat z veřejných prostředků, nebo vypsat nové výběrové řízení. Obě cesty vedou do pekel dalšího prodlužování problému. Neboť případné dorovnání rozdílu mezi nájmem a platbou Úřadu se jistě stane terčem (oprávněné) kritiky opozice, zvláště pak ve vypjatém předvolebním období a nové výběrové řízení bude trvat několik měsíců. A navíc jeho výsledek je těžko odhadnutelný, protože nájemné za kiosky musí radnice povýšit o astronomických 377 tisíc eur, tedy rovných 37,7 tisíc eur na jeden stánek. A pokud k tomu připočeteme nějaké euro ve prospěch pokladny radnice, jeví se na první pohled každý podnikatelský plán na provoz těchto stánků jako nereálný. Prostě nějakých 45-50 tisíc eur ročního nájmu za jeden stánek, společně s náklady na energie a mzdy, zvedne cenu služeb a zboží do takových výšin, že je každý návštěvník pláže s poděkováním odmítne a kioskům se velkým obloukem vyhne. Ostatně, k čemu kiosky. Domácí je nepotřebují, ti si nosí na pláž rovnou "regály z Mercadony" a turisté? Ti se bez stánků obešli již tolik let, že to pro ně bezpochyby nebude problém ani do budoucna.

A tak je více než zřejmé, že problém kiosků se v dohledné době nevyřeší. A pokud se vyřeší, tak za cenu tak drahých služeb, o které nebude zájem. A to ještě určitě nikdo nezkoumal, jak se podepsalo těch 6 let skladování na fyzickém stavu stánků. Prostě vítejte v Maspalomas, v oblasti, kde se výstavbě největšího evropského akvaparku házejí sedm let z oken radnice klacky pod nohy. V porovnáním s touto kauzou, kdy se radnice brání zuby nehty investici rodiny Kiessling v hodnotě přes 70 milionu eur, se jeví skoro dvacetiletý problém deseti plážových stánků doslova malicherným. 

Hasta luego, Karel. 

 

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist