Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zdražování se nevyhýbá ani Gran Canaria

3. 9. 2012

 
Evropu svírá dluhová past a řada vlád s ní bojuje zdražováním. I když minulý rok zvolená kanárská vláda dala předvolební slib, že nebude zvyšovat daně, některá opatření jsou záležitostí centrální vlády a některá věcí cen na světových trzích.
 
A tak od 5.9.2012, kdy se pravidelně rok co rok vybírá pololetní platba daně z nemovitosti, budou muset poplatníci sáhnout hlouběji do kapsy. Madrid rozhodl o zvýšení daně o 10%, což bude činit v průměru na poplatníka navýšení o 30 €. Do pokladny kanárských úřadů tak přiteče skoro o 7 miliónů € více než bylo plánováno.
 
Zdražuje se ale i benzín, u kterého si obyvatelé ostrova zvykli za poslední léta díky nízké dani na ceny, o kterých se v kontinentální Evropě motoristům ani nezdá. Mírné zvýšení daně z přidané hodnoty od 1.7.2012 zasáhlo ceny jen v „centech“, další pohyby cen na světových trzích už ale způsobily, že cena benzínu vyskočila za poslední rok o 18%.
 
Zatímco v srpnu 2011 platili motoristé za 95 oktanový benzín 0,98 €, nyní je to již 1,16 €. U 98 oktanového benzínu je to dokonce skok z  1,05 € na 1,24 €. Průměrně si tak motoristé připlatí na plné nádrži 7 – 8 €. 
 
U nafty je situace ještě dramatičtější, litr stojí nyní v průměru 1,13 €, tedy až o 25 centů více než před rokem.
 

 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist