Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zemřel Antonio Cubillo

10. 12. 2012

 antonio-cubillo--fundador-del-mpaiac.jpg

V noci na dnešek zemřel v Santa Cruz de Tenerife vůdce boje za samostatnost kanárských ostrovů - Antonio Cubillo

Cubillo se narodil  3.července 1930 v Santa Cruz de Tenerife a byl po dobu aktivního života zastáncem tvrdého boje za samostatnost kanárských ostrovů. 

V mládí zastával ultralevicové myšlenky, řadu let strávil v exilu ve Francii a Alžírsku. 

V roce 1964 založil Hnutí za sebeurčení a nezávislost Kanárských ostrovů neboli MPAIAC a během sedmdesátých let řídil dvě ozbrojené skupiny této organizace: ozbrojené síly Guanchů (FAG) a ozbrojené oddíly Canarios (DAC).

V boji za osamostatnění ostrovů se nezastavil ani před použitím bombových útoků. Díky odpálení bomby jednou z jím řízených organizací  27.březnu roku 1977 v květinářství na terminálu pro cestující na letišti Gran Canaria došlo ke zranění 7 lidí.  Následně bylo oznámeno uložení  další bomby na stejném letišti, což vedlo k přesměrování všech letů na letiště v Los Rodeos v Tenerife. Zřejmě v důsledku přetížení letového provozu na tomto letišti pak následně došlo k největší letecké havárii v historii, kdy zemřelo 583 cestujících. 

Cubillo řídil MPAIAC aktivně za výrazné finanční pomoci Alžírska až do roku 1979, kdy se tato organizace veřejně zřekla teroristického boje jako formy nátlaku na prosazení samostatnosti ostrovů a od Cubilla se distancovala. 

V sedmdesátých letech byla politickým předvojem MPAIAC tzv. Dělnická strana Canarios. Po návratu z alžírského exilu založil Cubillo v roce 1985 novou politickou stranu CNC - Congreso Nacional de Canarias. Její vliv je však nyní marginální. 

Cubillo zemřel v ranních hodinách dne 10.12.2012 ve svém domě v Santa Cruz de Tenerife. 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist