Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zemřel španělský expremiér Adolfo Suárez

24. 3. 2014

 

suarez-pohreb.jpg

V Madridu včera večer zemřel ve věku 81 let po dlouhé neurologické nemoci první pofrankistický předseda vlády, Adolfo Suárez, pro většinu Španělů zvaný "El primer presidente de la democracia".  

 

Bývalý předseda vlády trpěl dlouhá léta těžkou formou Alzheimerovy choroby a minulý týden byl hospotalizován na klinice se zápalem plic. Již podle pátečního vyjádření jeho syna Aldolfo Suárez Illana se dalo usuzovat, že expremiér zesne v nejbližších dnech. Jeho rodina se nakonec rozhodla pro odpojení od mechanického podpůrného dýchacího přístroje, uvedl zdroj blízký rodině. Syn Adolfo Suárez Illana řekl v pátek dále médiím, že degenerativní onemocnění expremiéra je ve velmi pokročilém stádiu a že smrt může nastat během 48 hodin. Což se také nakonec stalo. 

Adolfo Suárez byl jmenován králem v roce 1976 do čela vlády jako nástupce Carlos Arias Navarro po smrti diktátora Francisca Franca. Jeho jméno vybral ze seznamu kandidátů připravených Torcuato Fernández Mirandou, předsedou parlamentu, král. Dalšími kandidáty byli Federico Silva Muñoz a Gregorio López-Bravo, bývalí ministři frankovy vlády, kteří měli rozsáhlé politické zkušenosti. Výběr Suarez byl pro politickou scénu naprostým překvapením a mnoho Španělů si ještě dnes vzpomene na článek historika Ricardo de la Cierva s titulkem "To je strašný omyl, to je obrovská chyba ". Historik nevěřil, že "šedý" politik frankovy éry vyvede zemi od diktatury k demokracii. 

Velkou potitickou zralost Suárez projevil záhy po svém jmenování do funkce, když dokázal eliminovat  instituce předchozího režimu a naplnit plány předsedy parlamentu Fernández Mirandy,se kterým společně připravili schůzi parlamentu, na které se tato instituce velkou většinou sama rozpustila. Suárez následně nechal tento krok potvrdit všelidovým hlasováním, které otevřelo cestu k přijetí zákona o politické reformě z prosince 1976. Tím byla nastoupena ve Španělsku cesta k demokracii. 

Suárez, ačkoliv nikdy nevytvořil standardní politickou stranu, následně vyhrál volby v roce 1977 a své vítězství potvrdil i v roce 1979. Stmelil se svými přívrženci všechny politické strany a dovedl je přesvědčit k přijetí Ústavy v roce 1978 a tím stvrdit přechod k demokracii.

V kariéře Suáreze ale byly i kroky, které vzbudily nesouhlas. Jedním z nich byla tajná jednání s exilovými představiteli komunistické strany a její následná legalizace. Jeho politická kariéra skončila začátkem 80.let a to především v důsledku obrovských ekonomických problému země, v nových volbách získal jen dva mandáty. Pozornost na sebe pak připoutal při pokusu o státní převrat ve stejném roce, kdy jako jeden ze tří poslanců nepropadl panice při přepadnutí parlamentu ozbrojenci a nevrhl se na zem. Definitivně politiku opustil za dalších deset let a věnoval se již jen své rodině. 

Na veřejnosti se Adolfo Suárez naposledy objevil v roce 2003, kdy veřejně podpořil kandidaturu svého syna ve volbách lidovců, vedených budoucím předsedou vlády José Maria Aznarem. V novinách se jeho fotografie ještě objevila v roce 2008, kdy jej navštívil v jeho rezidenci král Juan Carlos, který mu předal řád Toisón de Oro. Podle očitých svědků však Suárez již krále nepoznal. 

Smuteční katafalk s rakví Adolfo Suáreze je vystaven v prostorách Dolní sněmovny, kde se expromiérovi přicházejí poklonit tisíce lidí, včetně krále, předsedy vlády a dalších politiků.

Suárez bude pohřben v úterý v Ávila a příští pondělí se bude konat státní pohřeb v La Almudena. 

Na počest prvního demokratického předsedy vlády bude pojmenováno madridské letiště Madrid-Barajas, ministerstvu pro místní rozvoj to navrhl předseda španělské vlády Mariano Rajoy. 

Fotografie ze smutečního ceremoniálu v Madridu ZDE

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist