Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zítra odpoledne vypukne v La Aldea "vodní šílenství" - Fiesta del Charco

10. 9. 2014

 fiesta-del-charco.jpg

Tento týden se v La Aldea de San Nicolas prostě slaví. Oslavy na počest San Nicolás de Tolentino sice probíhají od prvního do patnáctého září, ale jejich nesporným vrcholem je právě zítřejší Fiesta del Charco. 

Kořeny této lidové veselice sahají až k roku 1766, ze kdy se dochovaly zápisky, že biskup Delgado Venegas se snažil zakázat tradiční oslavu rybolovu, který praktikovali již staří guančové, tzv. Embarbascada. Biskup doslova trpěl při těchto oslavách a snažil se dosáhnout uvalení sankcí a exkomunikace těch, kteří tuto fiestu plnou neřesti slavili. Podle biskupa nebylo důstojné, aby se "skoro nazí muži a ženy vrhali do rybníka a smrtelně tak hřešili u této zvrácené zábavy".

Dnes je však jiná doba a Fiesta del Charco se stala obrovským "tahákem" nejen pro turisty, ale také pro domácí canarios. Termín fiesty je tradičně 11.9. odpoledne, kdy díky mimořádné konstelaci slunce a měsíce příliv zásobuje rybník u pobřeží San Nicolas dostatečným množstvím vody. 

Starosta města José Miguel Rodriguez všechny ubezpečuje, že bude postaráno o jejich bezpečnost. Na celý průběh akce bude dohlížet dvě stě vojáků, příslušníků Guardia Civil, kanárské policie, městské policie a také pracovníci Červeného kříže a hasiči.

Rodriguez dále řekl, že prostor El Charco je již zcela čistý a uklizené je i okolí a vše je připraveno k akci. "Program se bude shodovat s přílivem, takže při rybolovu bude v rybníku maximální hladina vody, což bude dělat rybolov velmi obtížným", dodal starosta.

Vše začne již kolem poledne v ulicích města za doprovodu populární Banda de Agaete. Lidé v nedalekém lesíku tančí, grilují, zpívají, posedávají i všude na pobřeží. Čím blíže k rybníku, tím však lépe. Ten je velký jako fotbalové hřiště, nachází se hned vedle moře a jeho voda stoupá a klesá s přílivem. To je slavný Charco de La Aldea, který je viditelný i na google.maps.

Kolem čtvrté odpoledne se ale všechno kolem Charco začíná plnit lidmi. Obyvatelé obce, v doprovodu mnoha lidí z celého ostrova a řady turistů, se připravují na každoroční rituál. Většina z nich má kroje, především ženy, muži dávají přednost oblekům. Vše je pořízeno jedinému - mít na sobě něco pro zachycení co největšího počtu ryb, stejně tak, jako to dělali jejich předkové. 

Ale to již všichni stojí připraveni u bílé čáry, která obklopuje rybník. Odhadem vždy tak deset tisíc lidí. A všichni jsou ochotni udělat vše proto, aby chytili aspon jednu rybu, nebo nejlépe získali trofej pro nejlepšího rybáře. 

Chvílli před pátou přichází starosta a přesně v pět startuje to vodní šílenství. Deset tisíc lidí čekalo na signál a vrhá se za strašného křiku do vody. Jako by se zbláíznili. Voda rybníka se v pár vteřinách doslova zaplní a vypadá, jako by  vřela. Ryby se loví vším možným, někdo se snaží chytat do rukou, jiný do saka, proutěného košíku, košile či klobouku. A k tomu všemu ze břehu vyhrává banda de Agaete a spokojený starosta poskytuje pro televizi a novináře rozhovory, že vše vyšlo podle plánu, tak jako v předchozím roce. 

Tak taková je Fiesta del Charco v La Aldea. Není důležité, ve finále, kdo kolik ryb chytil, cílem je pobavit se a mít prostě dobrou náladu. A to je pro život možná to nejdůležitější. 

Hasta luego! 

Karel

grancanariaforum&grancanariaservis

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist