Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ztráta pro jih Gran Canaria se odhaduje na 300 miliónů euro

29. 5. 2013

p1175182_resize.jpg

Kanárský parlament včera odsouhlasil velmi kontroverzní zákon, nazývaný zákonem o turistické modernizaci. Novela zákona z roku 1999 přišla po více než 14 letech a konzervuje stav z konce tisíciletí, tedy zákaz výstavby všech ubytovacích zařízení vyjma hotelů s pěti a více hvězdičkami. Ubytovací zařízení se čtyřmi hvězdičkami je možné získat jen modernizací stávajících kapacit. Vláda Gran Canaria odhaduje, že investoři se po letech čekání přesunou jinam, nejspíše do Maroka a na Kapverdy. Nerealizované investice jsou odhadovány až na 300 miliónů euro. 

Radní vlády Gran Canaria pro cestovní ruch, Melchor Camon se domnívá, že projekty jako Tarajalillo nebo  Arguineguin (na místě dnešní cementárny) jsou ohroženy nejvíce. Podle jeho názoru je "hlavním cílem tohoto zákona donutit Gran Canaria, že nebude mít více lůžek a v důsledku bude pokračovat přesměrování turistů na další ostrovy, jak je tomu v zimě, protože na Gran Canaria je nedostatečná kapacita". Dále uvedl, že "cestovní ruch je v krizi, je to ale denní chléb tisíců lidí a ostrov je nyní blokován tak, že neporoste a nedostane se na úroveň ostatních ostrovů."

Naopak náměstek ministra cestovního ruchu na Kanárských ostrovech, Ricardo Fernandez de la Puente, řekl, že vláda "nemůže předepsat právo na papír a že zákony jsou parlamentem přijímány v nejlepším zájmu a v rámci širokého konsensu." 

Fernando Fraile, prezident svazu zaměstnavatelů Gran Canaria v cestovním ruchu sdělil, že Parlament byl hluchý na "volání" z naprosté většiny politických a podnikatelských stran Gran Canaria. Prezident zaměstnavatelů doslova uvedl, že je "skutečný nesmysl" budovat jen pětihvězdičkové hotely v případě, kde po nich není dostatečná poptávka. "Nemůžete někoho nutit stavět pětihvězdičkovou nabídku a prodávat její kapacitu za tříhvězdičkové ceny, to je velmi špatná laskavost pro Gran Canaria a jeho cestovní ruch," řekl Fraile. 

José María Mañaricua, Prezident Asociace hoteliérů a majitel řetězce Gloria Palace  upozorňuje, že o nových investicích v odvětví cestovního ruchu "by měla rozhodnout poptávka našich zákazníků a nikoliv zákony a politici". "Zákazníci chtějí produkty, které jsou inovativní a poptávka je nyní po hotelech, které jsou jednodušší, ale s moderním vybavením a to není možné získat rekonstrukcí starého ubytovacího komplexu".

Santiago de Armas, Prezident komise pro cestovní ruch obchodní komory a prezident skupiny IFA  uvedl, že nový zákon je ve svém konečném důsledku perverzní, protože zpomaluje růst nabídky, která vyžaduje Gran Canaria. Armas varoval, že  "existují zahraniční zájmy, které podporují nerovnováhu mezi ostrovy."  

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist