Jdi na obsah Jdi na menu
 


Díl čtrnáctý : Přístav Pasito Blanco

22. 11. 2012

p9144065_resize.jpg

Věrným čtenářům se podle perexu může zdát, že stárnu a senilním. Jistě, léta mi neubývají, ale na senilitu si snad pár let ještě počkám. Perex však podlé mého vystihuje to, co skutečně Pasito Blanco před nějakými dvaceti lety bylo : malým klidným sportovním přístavem na konci světa, a to doslova a do písmene. 

 p9144091_resize.jpg

Dnes je kousek od něj golfové hřiště, řada golfistů bydlí právě v Pasitu a hotelové komplexy na Meloneras má na dohled. Projektanti pamatovali na maximální pohodlí hráčů golfu a tak více než osobní auta potkáte v Pasitu golfová vozítka. Prostě, dnes je Pasito více než trojnásobné co se týká ubytovací kapacity  a z malé opravny lodí se stala velká „fabrika“. Jediné, co se nezměnilo, je závora u vjezdu, hlídalka a nutnost odstavit auto a pokračovat pěšky. A samozřejmě přehlídka nádherných sportovních lodí a jachet.

 p9144063_resize.jpg 

Aby člověk viděl Pasito skutečně v celé kráse, musí po zaparkování auta na příjezdové cestě nelenit a vystoupat vpravo po schodech na návrší (foceno z návrší směrem na příjezdovou cestu). Schody měly původně propojit staré Pasito s tím novým, které mělo vyrůst nad ním, ale hypoteční krize měla jiné mínění a tak po smělých plánech investorů zůstaly jen tyto schody a za veřejné peníze připravené inženýrské sítě a nedokončené silnice. Odměnou za ten výstup je nádherný pohled nejen na samotné Pasito (titulní fotka) a za ním ležící Meloneras s majákem, ale i na druhou stranu směrem k Arguineguinu, kde se tyčí dominanta let dávno minulých –

 p9144066_resize.jpg

továrna na výrobu cementu. K její existenci je nutné jen podotknout, že licence na její provozování uplyne již za 7 let, přesto však investor, vlastnící celé pobřeží od Pasita až k Arguineguinu dělá vše proto, aby její činnost ukončil co nejdříve a mohl zahájit výstavbu šesti pětihvězdičkových hotelových komplexů s kapacitou údajně přesahující 35 tisíc lůžek.

 p9144078_resize.jpg

Mnohem hezčí jsou proto logicky pohledy směrem do přístavu. Pasito je jako na dlani a vlastníci průměrné optiky, jako jsem například já, pak mohou získat zajímavé záběry

 p9144084.jpg

 na kotvící lodě,

 p9144092.jpg

 skupiny apartmánů v Pasitu

 p9144176.jpg

 nebo hotely v lokalitě Meloneras.

 p9144097_resize.jpg

Pojďme však rychle dolů k vjezdové bráně pozdravit hlídalku, prosmeknout se kolem závory a kolem desky s označením městečka a vše říkajícím nápisem Urbanización Privada a vzhůru do samotného Pasita.

 p9144099_resize.jpg

Pasito Blanco se vlastně dělí na tři části : první je starší a větší a sestává z výstavby řadových nebo samostatně stojících apartmánů či apartmánových komplexů a je umístěna při příchodu spíše vpravo. Ta novější je více vlevo a podél ní a dětského hřiště se dostanete až na pláž. Tou třetí částí mám na mysli průmyslové zázemí přístavu s opravnami a sklady lodí a čerpací stanicí.

 p9144105_resize.jpg

Pláž není soukromá, ale tím, že se k ní musí poměrně daleko od parkování aut a je ukryta za domy a zelení v soukromém Pasitu, které se musí projít a ne každý má tu „odvahu“ sebevědomě projít kolem bezpečnostní služby, není tak častým terčem výletů ani turistů a zaplaťbůh ani místních canarios.

 p9144107_resize.jpg

Fotografováno bylo ve vrcholící sezóně, kdy pláž u majáku praskala ve švech a jak vidno zde, vyjma jedné početné domorodé skupiny (a poměrně hlučné jak bývá zvykem) není na pláži více než 40 lidí. Je krásně písčitá, mělký záliv umožňuje fantastické koupání a až kýčovitou pohodu odpočívajících nemohou narušit ani

 p9144110_resize.jpg

lodě, připlouvající sem s potápěči-začátečníky, kteří využívají klidné mělké moře, čistou vodu a malý počet zvědavců.

 p9144113_resize.jpg

Ten kdo bydlí v Pasitu, a je jedno na jak dlouho, nemusí vlastně ani z městečka vytáhnout paty. Místní supermarket má sice trochu vyšší ceny, ale sortiment je více než dostačující, i když to při pohledu zvenčí na nějaký obchod ani moc nevypadá.

 p9144118_resize.jpg

Nedaleko od něj, směrem k molu, je po levé straně již zmíněná opravna lodí, kde samozřejmě ti méně movití, kterým se nechce platit kotviště přímo na molu, mohou po dobu své nepřítomnosti využít nabídku skladování svých miláčků.

 p9144137_resize.jpg

A od doků, kde nalezneme samozřejmě i čerpací stanici, je to už jen krůček k hlavnímu meritu návštěvy : přístavu sportovních lodí. Stovky lodí, jachet, motorových člunů, skútrů, plachetnic a mezi nimi skutečné poklady, nad kterými srdce jásá.

 p9144140_resize.jpg

Lodí je takové množství, že by to vydalo na samostatný blog a fotek se tam dá udělat nespočet. Někdo bude jen chodit a cvakat, jiný si třeba sedne jen tak na molo, nechá se houpat mořem a bude pozorovat lidi, žijící či trávící volný čas na svých lodích.

 p9144161_resize.jpg

Ten, kdo dává přednost kvalitní židli, dobrému jídlu, stínu anebo dokonce možnosti ochladit se ve vlnách oceánu, měl by dojít podél kotvících lodí a podél vlnolamu až na konec přístavu. Nalezne tam malý ráj na zemi v podobě yacht clubu La Punta.

 

p9144221_resize.jpg

Vstup je volný, ceny jídel přijatelné, děti si mají kde hrát, k dispozici jsou za poplatek lehátka a nápoje všeho druhu.

 p9144165_resize.jpg

Přístup do moře je z pěkného mola a

 p9144194_resize.jpg

moře je zde skutečně, nehledě na přítomnost přístavu, mimořádně čisté, což dosvědčují i krásně zbarvení jedinci mořských krabů.

 p9144219_resize.jpg

A kdo není fanouškem koupání ve slané vodě, může jen tak posedět a kochat se pohledem na vzdálené hory, vlevo položený přístav s jachtami, protilehlou pláž či přijíždějící loď na trase Mogán – Pasito Blanco. Řešením je i zde na loď nastoupit a odskočit si na chvilku do Mogánu. Cesta lodí s proskleným dnem je mimořádný zážitek a také pohled na pobřeží a skály zanechá v každém skutečně hluboký dojem. Ale o tom až někdy jindy.  

Všechny fotky jsou jako vždy ve Fotoalbu a v trochu lepším rozlišení ZDE

 

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

...pasito blanco..2013

(doušovi@email.cz, 20. 4. 2013 18:39)

Hola ,s potěšením prohlížím záběry z přístavu a i po delším čase ,který jsem na ostrově prožil ,jsem překvapen jak se rozrostl. Pamatuji se když na ostrov ,,dorazila,, v roce 1969 ,veliká vlna-dnešní terminologií -tsunami, a nočním poplachem . Do hotelu ,kde jsem s kolegou pracoval-Apt.hotel CARINA, dorazila Policie a oznámila ,že veškeré lodě,čluny atd. musí okamžitě z vody,kolega tam měl hlášený gumový člun a ten za pomoci hasičů a vojáků jsme vytáhli ven. Další tahali bagry,autojeřáby prostě vše co bylo po ruce. Na molu byla surf.škola,restaurace a malý supermarkt, k ránu už svítalo - dorazila s ohromným hukotem vlna a za ní další a pak nastalo hrobové ticho a po molu a zařízení nezbylo nic. Lodě,které se nestačily vytáhnouti ,tak trčely jen špičky stožárů a trosky ,které plavaly po hladině. Bylo to hrozně tristní a na tu dobu nečekané. V tisku a v televizi byly sice zprávy o velké bouři na oceáně, ale proslýchalo se,že to udělala nějaká podmořská sopka....ví se ,že v okolí ostrovů podmoř.sopky jsou.Doufejme,že nějaký čas ještě nezačnou ,,své aktivity,, .OJALA. To je můj ,,archivní,, malý příspěvek do informací o ostrově . Dle ev. zájmu , dle možnosti mohu něčím přispět ,prožitků a vzpomínek mám za ta léta dosti. Byl jsem 13 tým čechem-krajanem na ostrově ,od r. 1978- 2003. Gracias y hasta proximo Sl. Douša t.č.BRDY-CZ.REP.

Re: ...pasito blanco..2013

(GranCanariaForum, 21. 4. 2013 13:58)

Zdravím krajana :-)

Tak tolik let na Gran Canaria nemám, ale dá bůh a budu mít. Díky moc za příspěvky a vzpomínky v diskuzi, to víte, že budeme moc rádi za každý příspěvek, vzpomínku nebo třeba i fotografii ostrova z lepší časů, tedy s minimem civilizačních zásahů.

Popřemýšlím o založení nějaké rubriky a pokud budete mít někdy náladu a chuť si zavzpomínat, sepište to a pošlete na e-mail grancanariaforum@seznam.cz, rád a s chutí zveřejním. Jsem přesvědčený, že to bude zajímat i všechny další čtenáře.

Hezkou neděli

Karel

 

 

 
TOPlist