Jdi na obsah Jdi na menu
 


Díl devatenáctý : Víkendové grilování v horách

20. 12. 2012

 pc164924_resize.jpg

Všechno to vlastně začíná nenápadnou cedulkou „Zona recreativa“ směrující cestovatele z některé z mnoha cest na Gran Canaria směrem do lesa. A že je těch cedulek na ostrově skutečně požehnaně. A že jsou Zonas recreativas přesto o víkendech plné k prasknutí, to mi můžete věřit. 

 

pc164941_resize.jpg

Oni totiž Canarios nemají hrady, nemají zámky, nemají multiplexy na každém rohu, nemají ani tolik hospod, nejezdí lyžovat, nechodí fandit na fotbal, chození na hokej už vůbec nepřipadá v úvahu, na golf většina z nich nemá peníze, zahrádkářské kolonie se tady moc nenosí (je to totiž spojené s prací ve chvílích volna), s cestováním to u nich taky nestojí za nic, protože když chtějí za hranice, musí dost daleko a ne právě levně letět, divadla aby tady člověk špendlíkem pohledal, o koncertech či jiných kulturních aktivitách ani nemluvě. Takže když mají Canarios volno, a že ho (zatím) díky rozdávačným předchozím vládám nemají málo, věnují se rodině, příbuzenstvu a to i tomu hodně vzdálenému, kamarádům, známým a prostě každému, kdo je schopen a ochoten se s nimi dlouho a výpravně bavit o všem možném i nemožném, hlavně když je to Barcelona nebo Real :-). Jedinou podmínkou je to, že je to dlouho.

pc164929_resize.jpg

A nejlepším místem pro takovou konverzaci jsou právě Zónas recreativas. Co to vlastně je? Nečekejte žádné prolézačky, joggingové trasy či lesní fitnes, jsou to prostě na první pohled normální obyčejná griloviště. I když, normální….přiznám se, že jsem sjezdil Evropu skoro křížem krážem, i za louži se podíval, ale něco podobného? Nevybavuje se mi…

pc164938_resize.jpg

A při tom je to tak jednoduché. Místo v lese, nějaký nezpevněný příjezd a parkoviště stejného charakteru, toalety, umývárny, sprchy, kontejnery na tříděný odpad, pár kamenů, beton, kamenné desky, šikovné ruce a je to :-). 

pc164933_resize.jpg

A nesmí chybět ani pojízdná prodejna se vším potřebným, protože, co když se něco zapomene doma, že?

pc164949_resize.jpg

Základem dobrého griloviště je velký kamenný stůl, na který se vejde hodně tašek, lahví, talířů, táců. Čím je stůl větší, tím se kolem něj vejde více Canarios a to je to hlavní. Kolem stolu je pak ze stejného materiálu několik sedaček, ale většinou se na nich nesedí, jen při jídle, ale mnozí i při jídle stojí, popocházejí a povídají si. 

pc164944_resize.jpg

Nejdůležitější osobou každého grilování je „asadero“, tedy grillman, nebo česky grilovač, aspoň tak nějak mi byl ten post v kanárštině pojmenován. Nevím, kdo organizuje všechny ty známé a příbuzné dohromady, aby se ve stejný čas sešli na stejném místě a každý přivezl to co je nutné pro pohoštění, musí to být hodně složitá a záslužná práce, ale stejně nejvíce pocty se těší asadero. Zakládá oheň, čeká u něj až jsou z uhlí ty správné řeřavé kousky o správné teplotě, ale hlavně den předem vybere a koupí to správné maso : vepřová žebra, kusy kýty, panenku, kuřecí křídla, stehna, prsa a vše naloží. Kdo byl někdy v pátek na Gran Canaria v obchodě a viděl ten rituál, jak muži (výhradně) vybírají a kupují maso, pochopí, jakou důležitost tento obřad má. 

pc164943_resize.jpg

A když je žhavé uhlí o té správné teplotě, jde se na to. Konzumace pak probíhá postupně, dalo by se říci na etapy, alespoň co mám já zkušenosti z podobných akcí. K masu se grilují ještě kapie, cibule, klobásy a ke všemu se stále ucucává pivo z dvoudeckových lahviček. 

pc164945_resize.jpg

Celé je to na hodně dlouhé lokte, na grilování se většinou setkávají části rodin, které se jinak a třeba i hodně dlouho nevidí a tak není žádný důvod spěchat. Griluje se pomalu, s přestávkami, rodiny se baví, děti si hrají, využívají volný prostor který je kolem.

pc164942_resize.jpg

Většinou se sebou berou i domácí zvířata, takže je z toho pěkný šrumec.

pc164946_resize.jpg

Všude je hodně místa, nikdo nikomu neleze na záda, grilů i stolů je dostatek, z osobní zkušenosti mohu říct, že se mi ještě nestalo, že by bylo všechno obsazené. A to první návštěvníci přijíždějí již před obědem a poslední odjíždějí se západem slunce. A i když je návštěvníků skutečně hodně, postrádám jinde všudypřítomný hluk, tolik vlastní „jižním“ národům. Zde v přírodě si i Canarios vychutnávají klid a pohodu. 

pc164950_resize.jpg

Prostě se chovají tak trochu jinak než ve městech. Žádné pohozené odpadky, plastové lahve, naopak, vše v popelnicích, každý si po sobě vše uklidí i umyje. Možná se prostě v přírodě cítí přirozeněji než ve městech.  

pc164940_resize.jpg

Gran Canaria nejsou jen betonové hotely, umělé pláže a restaurace a puby, Gran Canaria je i čistá a krásná příroda, nedotčená lidskou rukou, kde je možné se v tom bláznivém lidském shonu aspoň na chvíli zastavit. Tak jako v této Zona recreativa, nedaleko přehrady Embalse de la Cueva de las Niňas. A vychutnat si skutečně krásné pohledy na okolní přírodu. A proč si při tom nedat i kousek dobrého grilovaného masa, že? 

 

Hasta luego!

 

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist