Jdi na obsah Jdi na menu
 


Díl dvacátýpátý : Spláchnutá pláž u dun v Maspalomas

6. 3. 2013


fotografie1098_resize.jpg

 Nerad bývám poslem špatných zpráv, ale když jsem včera a dnes šel podél moře kolem dun od Playa del Ingles směrem k majáku, bylo mi chvílemi do breku. Škody, které napáchala nedělní a hlavně pondělní bouřka, jsou obrovské. 

 fotografie1092_resize.jpg

Ty škody nejsou na něčím majetku, ono vlastně vyjma prehistorických kiosků není co by mohla bouře zničit, ale na pláži. Krásná, příjemná pro chůzi, písčitá a skoro čtyřkilometrová pláž je z poloviny "v troskách". Prudké a až sedmimetrové vlny vykonaly během pár hodin dílo zkázy. 

 fotografie1099_resize.jpg

José Carlos Alamo, radní pro pláže z radnice San Bartolomé de Tirajana, sice hýří na stránkách dnešních novin optimismem, že vše bude do léta hotové a pláž připravená na sezónu, já si však dovolím být k takovým závěrům velmi skeptický. Nevím, jestli pan radní šel tak jako já celý úsek a pěšky, nebo se vezl v teréňáku, kterých tam mimochodem jezdí čím dál tím více, ale asi dvoukilometrový úsek od mysu směrem k majáku už může na písek jen vzpomínat. Všude samé kamení a tak při přílivu se musí jít pískem v dunách, což je sice zážitek, ale dost náročný. 

S panem radním se zdánlivě shodnu snad na tom, že lidský zásah není žádoucí a že vše je nutné nechat na přírodě, která si pomůže sama. Při bližším pohledu ale zjistím, že pan radní tím myslí nebudování řetězce ochranných mol ve stylu Amadores po skoro celé délce pláže, zatímco já tím myslím absenci nakladačů, náklaďáků a lidí, kteří chybějící písek (pokolikáte už?) navozí z dun do moře. 

fotografie1086_resize.jpg

Je pravda, že se to asi nemusí dělat na celém poničeném úseku, on totiž písek z dun postupuje sám a poměrně rychle směr moře a tak brzy překryje kameny sám, tento přirozený postup v délce mnoha let se ale panu radnímu nezdá.

 fotografie1123_resize.jpg

Nejhorší situace to je však asi 500 metrů před majákem, kde chybí doslova a do písmene hmota o výšce až tři metry a délce možná i 200 metrů. Hmota, která tam podle všeho nikdy nebyla, byla přivezená, aby pláž byla "perfektní". Samozřejmě, že z dun a to mi vadí asi nejvíce. Dříve si penězi opojení radní z turistických radnic vozili písek až z Karibiku, nyní, když jsou pokladny děravé, je vozí z Las Canteras z Las Palmas a nebo prostě z dun. A sypou ho do moře, který ho při každé další bouři, tak jako v roce 1999, 2005 či 2010 nebo nyní odnese o pár set metrů dál a vše tak může začít nanovo. Jak se tím zasahuje do přírody a mění nejen reliéf celého pobřeží snad ani není třeba dodávat. 

 fotografie1078_resize.jpg

Pan radní se dušuje, jak bude vše perfektní a chválí své pracovníky, kteří najeli s buldozery na břeh a nahrnuli pár hodin před příchodem bouře tuny kamenů před kiosky, aby tyto zrezivělé poklady let minulých, které se mají stejně, podle slov stejného radního, brzy bourat, zachránili od vlnobití. To snad ani nemá cenu komentovat, kdo neviděl, neuvěří, jak necitlivý přístup k přírodě radnice zvolila. 

Je dobře, a v tom jediném se asi s panem radním shodnu, že bouře protentokrát nepostihla La Charca, rybník u majáku. Ten totiž bývá při podobných meteojevech spláchnut do moře, protože když přetečou přehrady  Ayagaures a Chamoriscán v barranco nad Maspalomas, voda se nezastaví před ničím a splachuje vše směr moře, včetně vybavení přilehlých pětihvězdičkových hotelů.

fotografie1084_resize.jpg

Přesto však sedmimetrové vlny spláchnuly pobřeží a prorazily až do dun, k radosti senzace a fotografování chtivých turistů,  kde vytvořily velká jezera. 

  

Všechny fotky jako vždy najdete ve fotoalbu, tentokrát je cesta Playa de Maspalomas - bouřka, nebo rychle ZDE


 

Hasta luego! 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist