Jdi na obsah Jdi na menu
 


Díl dvacátýtřetí : Woodstock v Tauro

3. 2. 2013

 pc064655_resize.jpg

Nebylo to ani v pátek, ani v sobotu, bylo to v neděli. Nebylo to v srpnu, ale v lednu. A už vůbec to nebylo ve spojených státech, ale u stařičké restaurace na Playa de Tauro. Přesto to pro většinu účastníků, včetně mě, Woodstock prostě byl. 

 pc064647_resize.jpg

Playa de Tauro (psali jsme o ní již ZDE) je takovým posledním „ostrůvkem“ starých časů, který odolává betonové a globalizační invazi pětihvězdičkových megakomplexů na samém jihu ostrova. Nebude to bohužel trvat dlouho a i tuto krásnou pláž s přírodním pískem a originální kanárskou architekturou a nefalšovaným prostředím smetou bagry, překryje importovaný písek z Karibiku a nádherné kanárské hospůdky s tradiční ostrovní kuchyní vystřídá globální jídelníček all inclusive. 

 p1275530_resize.jpg

Když tak přicházím k pláži a procházím uličkou malých domků pamatujících přístav starý více než 100 let (což je zde na jihu už zázrak), říkám si, proč se zde vše bourá a nikdo nic nenechá na památku toho, jak se zde skutečně dříve žilo. Možná by to turisty zajímalo více než ….

p1275485_resize.jpg

Ale zpátky k Woodstocku. Skoro na konci pláže jsou dvě restaurace, pamatující dobu těsně po první světové, tedy i doby, kdy zde byla vojenská stanice a cvičiště. Tu na západní, tedy levé straně budovy jsem pracovně nazval německá, výborně zde vaří, je zde většinou narváno a

p1275521_resize.jpg

když je štěstí a jsou místa u zídky, je krásný výhled na moře. Věc, kterou si člověk tady na ostrově musí začít užívat, protože nový zákon o pobřeží všechny budovy směruje dvacet metrů od břehu a nové plány politiků a investorů pak nás nasměrují z takovýchto restaurací do kaváren za promenádou.

p1275522_resize.jpg

Ta druhá je restaurace je anglická, Pio Pio Tauro Beach bar se zove a je to tedy spíše pub, i když

p1275520_resize.jpg

i tady se dá příjemně posedět a hledět při jídle zasněně přes záliv na širé moře.

 p1275517_resize.jpg

Ve vínku má na vývěsním štítu Live Music a namalované delfíny. To že se tady hraje a dokonce live, to můžeme potvrdit, že to je pravda. Co se týká delfínů, tedy pokud to nejsou žraloci, tak jsme nic nezjistili. Na jídelním lístku je rozhodně nemají :-) Zaměření pubu odpovídá i kuchyně, spíše sendviče a lehká jídla.

p1275513_resize.jpg

Za to však má restaurace malou terasku a

p1275496_resize.jpg

velkou volnou plochu vedle, kde dříve stával jiný dům. Dnes je tam většinou jen nepořádek, který se ale čas od času uklidí, aby byl prostor pro zábavychtivé.

p1275514_resize.jpg

No a ten čas byl právě minulou neděli. Slabě po druhé odpolední se začali scházet první hosté, nosili si židle, rozkládací stoličky, dokonce se odněkud vytáhly i sedačky z transita. Lidé si zabírali se židlemi místa co nejblíže terasy u restaurace, chodili si pro pivo, z tašek vytahovali víno včetně chladítek, skleničky a připravovali se na příjemné odpoledne.

p1275518_resize.jpg

Sešlo se jich tam nakonec kolem dvouset, někteří i ve věku, kdy ten pravý Woodstock určitě pamatovali. Slyšel jsem převážně angličtinu, taky němčinu, ale i něco severního, což se však nedalo, tak jako vždy, identifikovat :-)

 p1275512_resize.jpg

Kolem třetí dorazila i kapela a i když slovy klasiků Šimka a Grosmana „nebyla nejpočetnější, oba muzikanti, harmonikář a dirigent dělali, co mohli“. Trochu to upravím, byl to basový kytarista a micromoogový specialista se zpěvačkou.

p1275516_resize.jpg

Nevím odkud byli, nebyla šance se s nimi porozprávět, ale hned po prvních akordech jsem si vzpomněl na sedmdesátá a moje teenegerské sny o klubech v Liverpoolu. Fakt, tak přesně to znělo. Tvrdý drive kytary, slušný hlas zvládající dvě oktávy a když se k tomu přidal repertoár od Beatles přes Police až ke Guns N' Roses pochopíte i Vy,  že atmosféra musela být perfektní.

p1275519_resize.jpg

Bylo někdy zvláštní pozorovat starší lidi, jak se baví při písničkách jako knocking on Heavens Door nebo Walking on the Moon, ale když jsem si uvědomil, že nejsem od mnohých příliš věkově vzdálen, připadali mi najednou všichni skvělí, a to jsem jako řidič nesměl při produkci nic požít :-)

p1275489_resize.jpg

Aby nedošlo k nějaké mýlce o charakteru pořádané akce, nebyli zde žádní homeles, ba naopak, našli jsme i distingované hosty z vícehvězdičkových hotelů z blízkého okolí Anfi Tauro či Amadores.

p1275493_resize.jpg

Při pozorování zde přítomných si nešlo nevšimnout, že se zde scházejí u této příležitosti i známí, tvoří skupinky, jsou dobře vybaveni jídlem či pitím a perfektně se baví.

p1275494_resize.jpg

Někteří vyrazili strávit příjemné odpoledne i se svými čtyřnohými miláčky,

p1275499_resize.jpg

jiní se v „dosahu“ reproduktorů opalovali,

p1275527_resize.jpg

další usnuli spánkem spravedlivých a snili si své psí sny.

p1275487_resize.jpg

Kapela byla pěkně na boku terasy před restaurací, aby nepřekážela v plynulém zásobování nápoji do hlediště a hlavně byla docela pěkně slyšet. Využili jsme toho a šli se trochu projít po pláži.

p1275505_resize.jpg

Až někdy pojedete kolem, doporučuji se zastavit, ta pláž s černým pískem je prostě úžasná.

p1275504_resize.jpg

Slunce skoro nad námi, mírné vlny, kousek opodál rodinka sedící na skále a dokonce se slunečníkem. Nebojte, to není naaranžované, to nejsou figuranti :-).

p1275509_resize.jpg

Playa de Tauro je nádherná, každý má možnost si zde i v neděli, kdy je v ostatních lokalitách na jihu většinou plno, najít to své místo a odpočinout si. Komu by vadila hudba, má možnost kousek poodejít, tam jsou pak už slyšet jen vlny.

p1275510_resize.jpg

Kdo si to nepřipustí, toho nebude rušit ani „civilizace“, vzdálená jen pár mil, ale přes zátoku dobře viditelná. Betonová hnízda na skalách v blízkém okolí tak dávají tušit, jaký osud čeká i playa de Tauro. Hlad investorů je nezadržitelný, bohužel.


Hasta luego!

P.S. fotky jsou nahrané ve fotoalbu, cesta Tauro – Woodstock. Nebo krátkou cestou prostě TADY.

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist