Jdi na obsah Jdi na menu
 


Díl dvanáctý : Charca, maják a západ slunce

23. 9. 2012

fotografie0629_resize.jpg

Má-li něco u moře v sobě nádech kýčovitosti, ale v tom skutečně dobrém slova smyslu, tak je to určitě západ slunce. Všichni jsou příjemně unavení z celodenního odpočívaní a slunečních parsků, vyfoukaní breezem, většinou už i dobře najedení a večerní chvilky tráví na procházce.

fotografie0618.jpg

Ideální je určitě promenáda Boulevard El Faro nebo i promenáda podél rybníku Charca, který je na konci kanálu co vede přes celé Maspalomas až k moři a slouží pro období těch skutečně velkých dešťů. 

fotografie0614.jpg

Z Maspalomas je to k majáku podél kanálu docela příjemná procházka, sluníčko už kolem té sedmé večer tak nepálí, dá se jít volným krokem a vychutnávat si prodlužující se stíny, čarující po dunách. Ještě jsou občas vidět mlsné ještěrky, které nepohrdnou kouskem jablka nebo banánu. Zato kačky a ryby už nehlídkují u břehu, zřejmě zcela přejedené z toho, co jim zákaz nezákaz turisté přes den nahází.

fotografie0613.jpg

Charca vysychá, strašně rychle. A tento proces ohrožuje desítky chráněných živočichů. Jednou je Charca spláchnutá přívalovou vlnou z hor, naposledy v roce 2010 na jaře, když voda protrhla pláž a spojila rybník s mořem, jindy vysychá v důsledku katastrofálního sucha. Co bude tento podzim, nikdo neví. Tropická bouře se zastavila tisíc kilometrů od kanárů a tak se zdá, že nám opět nezaprší.  

 fotografie0621_resize.jpg

Promenáda kolem rybníka je už večer spíš prázdná a tak jsem se rychle prosmeknul až k moři, pokochat se pohledem doleva na krásně zapadajícím sluncem zalité pláže a zkonstatoval, že z plážových bister a barů zbyl otevřený jen ten pro pygmeje, jak mu s nadsázkou říkám. Je ve sklepě a to okénko má skutečně jen půl metru nad pískem, tedy kdo si chce něco dát, musí hodně ohnout záda. Ale jak by řekl Cimrman, to nevadí, důležité je potom ta záda zase narovnat. Pan majitel mi chtěl uskočit ze záběru, ale nedal jsem se. Nedejte na první dojem, je to příjemný chlapík a dokonce vás rád obslouží i u venkovních stolků, ceny slušné, nápoje chlazené, tak pamatujte, první bar zprava a zastavte se někdy. 

 fotografie0624_resize.jpg

Moře bylo tentokrát ve slušném přílivu a pěkně bouřilo. To samozřejmě nalákalo vyznavače prken, kteří tak byli výrazně blíž mému foťáku. Přesto jsou to ale špendlíkové hlavičky. To je tak, když je někdo lenoch a nechá lepší foťák s objektivem doma a látá to foťákem :-).   

 fotografie0625_resize.jpg

Promenáda od majáku podél hotelů směrem k H10 lákala k večerní procházce, a mnozí to skutečně využili.

fotografie0626_resize.jpg

Pyrotechnici připravovali večerní ohňostroj a našli se i tací, kteří se tak zabrali do chytání ryb na zbytcích bunkru před Varaderem, že zapomněli na příliv.

 fotografie0627_resize.jpg

Sluníčko v sobotu zapadalo v 19:58 kanárského času a ještě deset minut před zasyčením do moře lákalo všechny k fotografickým experimentům.

 fotografie0631_resize.jpg

A pak už bylo stále menší a menší, a nenadělal s tím nic ani přítel pirát, poctivě stojící na svém místě.

 fotografie0632_resize.jpg

 

Fotky v lepším rozlišení najdete ve Fotoalbumu - Meloneras. Nebo stačí prostě jen kliknout TADY

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist