Jdi na obsah Jdi na menu
 


Díl jedenáctý - Lékárna na pláži

19. 9. 2012

 fotografie0562_resize.jpg

Z rozhodnutí úřadů začala v neděli na Gran Canaria tzv. vedlejší sezóna a došlo ke zkrácení času, po který na plážích hlídkují záchranáři. Uznejte sami, že to samo o sobě je skutečnost, kterou je nutné prozkoumat :-).

Dnes ráno byl velký odliv, příjemně foukalo od jihu, byly slušné vlny a moře logicky plné vyznavačů prken. Ti první se totiž v hojném počtu rozhodli využít absence socorristos na pláži. Foťák mi je však ale odmítal vzít, ty černé tečky ve vodě či na vlnách by prostě byly pro mikroskop a ne na slušnou fotku. Na pláž jsem se vydal podél kanálu, který vede směrem od hor, spočítal v „rybníku“ zvaném Charca sluky, kačky a ryby, odolal nutkání je nakrmit (navíc jsem neměl žádnou veku) a mohl jsem pak být ještě skoro hodinu hrdý, jaký jsem uvědomělý občan, dodržující pravidla chráněného území.

 fotografie0563_resize.jpg

Kolem Charca jsem se prosmekl na pláž a vyrazil k plážové lékárně, o které mi povídal kamarád. A fakt, byla tam. Starodávný shopping centr Oasis je možná starý, pro mnohé přežilý, divný, nemoderní, má se bourat, překáží novým plánům developerů, ale prostě na konec pláže u majáku patří, to mi nikdo nevymluví. I se svými čínskými bufety, perfektní zmrzlinou, grilovanými kuřaty, irskými puby, vídeňskými kavárnami (údajně se připravuje totiž její znovuotevření), barem pro čtyřprocentní či právě onou lékárnou.

 fotografie0564_resize.jpg

Že je odliv se asi nějak rozkřiklo a tak už před devátou pospíchali po pláži směrem na východ na San Augustín první odvážlivci a další se u majáku přidávali. Ono když je odliv, je taková procházka, i na boso, nejen velice příjemná, protože se jde celou dobu po písku, ale i zdravá.

 fotografie0565_resize.jpg

Pokud jsou větší vlny, tvoří se ve vzduchu na kraji moře tříšť z mořské vody a jak mi potvrdil můj známý z Mnichova, který na Gran Canaria tráví už nějaký pátek svou penzi a z Bavorska ho vyhnalo astma, vdechování této tříště je přímo rajským léčebným prostředkem. Praktikuje tuto terapii již dva roky 2-3 krát týdně  a pomalu neví, co je to inhalátor.

 fotografie0566_resize.jpg

Já se však musel vydat na druhou stranu, směrem k majáku. Na čtyřkilometrovou pouť po pláži jsem neměl to správné vybavení, tedy minimálně ručník, tašku na boty a opalovací krém. Okouknul jsem tedy jednu z nejlepších restaurací v celém Maspalomas, Senador, přeci jen se příliš často nestává, aby byla úplně prázdná. Ta restaurace je tam co pamatuji a stále je skvělá. Výbornou kuchyní, ale i tím, že se příliš nemění. A to včetně personálu, což je skutečně zde výjimečná věc. Až někdy zavítáte opět na Gran Canaria, zkuste zaskočit po setmění do Senadoru, u baru si otočte stoličku směrem k moři, objednejte si třeba martini s ledem a zaposlouchejte se nikým nerušeni do příboje. Opravdu to stojí za to.

 fotografie0568_resize.jpg

Ale zpět do reality. Od Senadoru je to po dřevěném chodníku už opravdu jen pár metrů k majáku, kde nelze vlevo před molem minout, podotýkám že už pěkných pár let, sochy z písku. Neměl jsem ale dnes ráno štěstí, tvůrci tam ještě nebyli a tak jsem jim nemohl přispět desetníkem do misky, jako to vždy dělám. Proslýchá se totiž, že tato dvojice je z Čech a krajani by přeci měli držet spolu.

 fotografie0569_resize.jpg

Všude kolem byl čilý ruch, tedy hlavně pracovní. Je místním zvykem, že zahradníci zde na ostrově vyjíždějí za svými povinnostmi hodně brzy ráno a tak všude vrčely u palem pily, na trávnících sekačky a do toho nepozorné kropila trávníková závlaha. Prostě řečeno slovy klasika, lepší ráno v Maspalomas jsme si skutečně nemohli přát.

 fotografie0570_resize.jpg

A pak, už na závěr, jsem si pospíšil až k Cervezeríi K1 u shopping centra Varadero, pozdravit starého známého, který se s železnou pravidelností už taky nějaký pátek snaží jako živá socha piráta upoutat pozornost turistů a získat nějaký ten cent. Nebývá sám, ale o tom třeba až někdy jindy.   

  fotografie0571_resize.jpg

 Fotografie ve vyšším rozlišení najdete ve Fotoalbumu ZDE

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist