Jdi na obsah Jdi na menu
 


Autopůjčovny, otevírací doba, taxi, elektřina, podnikání, trvalý pobyt

8. 2. 2015

Autopůjčovny

Tak jako v každé turistické destinaci je i na Gran Canaria k dispozici velké množství autopůjčoven a tak jako všude na světě s rozdílnou kvalitou služeb a cenami. Na základě našich zkušeností doporučujeme některé z mnoha půjčovenODKAZ

První kanceláře autopůjčoven jsou již na letišti, otevírací doba je ale až od 8 hodin, kanceláře zavírají kolem osmé večer. Počkají na váš přílet, ale tuto službu si nechají slušně zaplatit. Stejně za "tučný" poplatek je i vrácení auta před otevřením kanceláře. Navíc oboje je nutné hlásit autopůjčovně hodně dopředu. Pokud to neuděláte, budou vám vícenáklady vyúčtovány a strženy z vaší kauce, kterou poskytujete půjčovně formou "bianco kreditní karty". Ve většině případů vyžadují půjčovny rezervaci a platbu předem po internetu.

Je nutné si dále dát pozor na tzv. výhodné nabídky na půjčení auta spojené se zakoupením letenky. Zapůjčení je v takovém případě skutečně levné, ale jen do té doby, než po vás pracovník půjčovny na letišti bude chtít dodatečné pojištění auta ve formě blokace financí na kreditní/debetní kartě klidně ve výši i několika tisíc euro za případné poškození auta. Dostanete na výběr buď blokaci a nebo okamžité dokoupení pojistky za řádově 150 euro. Tzv. výhodné nabídky leteckých společností na půjčení auta totiž mají pojistky s velmi vysokou spoluúčastí, jen při objednání auta to nikomu nesdělují. I v tomto případě totiž platí, že vše co stojí zákazníka peníze, je napsané hodně "dole" a co nejmenším písmem. A je potom na pracovníkovi půjčovny, jestli po vás bude nebo nebude chtít "dopojištění". V 99% případů si pak musíte dodatečnou pojistku koupit, nebo přijdete o zaplacené půjčovné.

Některé půjčovny také požadují "zálohovou platbu" za benzín nebo naftu s tím, že po vrácení auta vám částku dodatečně vrátí podle stavu nádrže. Doporučujeme na takovéto "hry" nepřistupovat a žádat při převzetí auta dotankování nádrže doplna s tím, že při vrácení auta si nechte potvrdit na protokol, že auto má opět plnou nádrž. Jen tak se ubráníte dodatečným nákladům a nepříjemným překvapením. 

Další autopůjčovny naleznete ve všech hotelech, nebo v jejich blízkosti. Půjčoven je spousta, rozdílné však nebývají jen ceny, ale také například technický stav vozidla.

Doklady: pokud si chcete půjčit auto, musíte mít dva doklady totožnosti (OP + ŘP) a věk nad 21 let. Auta jsou k dispozici všech značek a velikostí. Silniční síť je kvalitní, automapy jsou k dispozici zadarmo, navigace je většinou ve standardní výbavě auta. Dejte si pozor na pojištění, některé ceny půjčení jsou výhodné, ale na úkor pojistky. V případě nehody věc poměrně důležitá.

Dále je nutné počítat s tím, že při zapůjčení auta po Vás bude vyžadována "záruka" ve formě blokace na kreditní /debetní kartě. Částka, kterou si půjčovny blokují, se pohybuje mezi 500 a 1.000 euro a slouží jako krytí případného poškození auta do výše vaší spoluúčasti. Tyto blokace vyžadují téměř všechny půjčovny na kanárských ostrovech a je nutné mít na "kartě" dostatek rezervních prostředků. 

Alkohol za volantem je ve Španělsku sice povolený do hranice 0,25 promile, ale překročení limitu se trestá velmi přísně, pokutou i vězením.

Půjčovna by vás měla, v případě potřeby, vybavit dětskými sedačkami. Ve Španělsku platí TATO pravidla

Otevírací doba obchodů

Většina obchodů v neturistických částech ostrova je otevřena v pondělí až pátek od 9:00 do 13:00 a potom od 17:00 do 20:00 hod. V sobotu pouze dopoledne, neděle bývá zavřeno. Jinak tomu je samozřejmě přímo v turistických centrech, kde může být otevřeno sedm dní v týdnu s tím, že polední pauza se většinou dodržuje v nepotravinových obchodech.

Velké supermarkety mimo turistická centra mají otevřeno v pondělí až sobotu od 9.00 do 21:00 hodin. Neděle zavřeno (výjimka v měsících říjen - březen v Las Palmas - Las Arenas, El Muelle, El Corte Inglés)

Banky mají otevřeno jako většina obchodů, ale s kratší pracovní dobou, tedy pondělí až pátek 8:30 14:00 hodin, v letních měsících dokonce jen do 13 hodin. Pozor. Pokud nejste klienti konkrétní banky, je vám banka k dispozici jen dopoledne a ne každý den. Informujte se přes web předem. 

Pošta má podobnou otevírací dobu jako banky, tedy v pracovní dny od 8:00 do 14:00 (až do 16), v sobotu do 13:00 hodin.

Taxi

Ty tam jsou ty doby, kdy se za 3-4 eura dalo jet z Meloneras do San Augustinu. Taxíky jsou sice stále čisté, obsluha velmi slušná, ale ceny se zvyšují a začínají přibližovat kontinentální Evropě. Cesta na letiště stála před 3 lety z Maspalomas kolem 30 euro, nyní je to již přes 50. Ceny Taxi na jihu Gran Canaria se zdražily naposledy v dubnu 2023, cesta z Playa del Inglés k majáku Faro stojí cca 8-10 eur.

Zastávky taxi jsou skoro na každém rohu a je nutné je využívat, volně projíždějících volných taxi je už poskrovnu.

Elektřina

V turistických centrech jsou k dispozici zásuvky podle evropských norem a napětí 220V nedělá problém žádným spotřebičům.

Nouzové číslo

Pokud se dostanete do problémů či do nepředvídané situace, kterou nemůžete řešit, volejte tísňovou linku 112. Pozor! Zásadně bez předvolby.A volat se dá i bez kreditu. Operátoři mluví německy i anglicky.

Podnikání, trvalý pobyt

Svoboda pohybu v EU představuje právo zakládat ve Španělsku podnikatelské subjekty (tzn. působit jako osoba samostatně výdělečně činná nebo zakládat společnosti), poskytovat služby apod.

Registrace přechodného či trvalého pobytu na španělské cizinecké policii není nutná při délce pobytu do max. 90 dnů. Při delším pobytu je nutná prvořadě registrace pobytu na radnici. Následkem nedodržení zákonů může být, i přes volný pohyb osob v EU, vyhoštění občana ze země. Pro podnikání nebo zaměstnanecký poměr je nutné mít daňové číslo NIE a "zelenou registraci", tedy rezidenci.

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist