Jdi na obsah Jdi na menu
 


Časové pásmo, telefon, nouzové číslo, jazyk, kriminalita

8. 2. 2015

Časové pásmo

Na Gran Canaria je o hodinu méně než v ČR, tedy platí čas jako třeba v Anglii. Letní čas se posunuje stejně jako v ČR.

Telefonní předvolba – roaming

Z ČR se na Gran Canaria volá s předvolbou +34, z Gran Canaria do Čech musíte točit na začátku +420. Slovensko má předvolbu +421. Všichni operátoři v ČR poskytují na Gran Canaria roaming. Telefonní pokrytí na ostrově je srovnatelné s ČR, signál je i v horských partiích ostrova a to včetně mobilního internetu. 

Nouzové číslo

Pokud se dostanete do problémů či do nepředvídané situace, kterou nemůžete řešit, volejte tísňovou linku 112. Pozor! Zásadně bez předvolby. A volat se dá i bez kreditu. Na tísňové lince hovoří operátoři španělsky, anglicky, německy a francouzsky.

Jazykové vybavení

Na kanárských ostrovech se mluví španělsky, ale ve většině hotelů se domluvíte i německy, anglicky. Mimo turistická zařízení však s jinou variantou než španělština (kanárský dialekt) nepočítejte. 

Kriminalita

Kriminalita je dá se říci na Gran Canarii pod kontrolou a zvláště v turistických oblastech je na skoro nulové úrovni. Je to dané častou a hlavně viditelnou přítomností složek policie jako je Policia Local a tzv. turistické policie. Není nebezpečné chodit v turistických oblastech večer po ulici, nikdo vám nevytrhne kabelku, ale kapsáři jsou všude, těm se nevyhnou ani Kanáry. Stejně tak se obecně doporučuje vyhýbat místům, která kriminalitu přitahují, jako jsou diskotéky, noční podniky. Samostatně bez doprovodu není ani vhodné vyrážet na dlouhé večerní prohlídky setmělých částí Las Palmas, včetně centra či neturistických měst.

Kriminalita je na nízké úrovni, přesto však příležitost dělá zloděje. Takže žádná otevřená okna když jdeme na pláž, žádné kabelky či tašky volně a bez kontroly položené, když se koupeme v moři. A v žádném případě nenechávejte věci položené na sedačce auta, když z auta odcházíte, to platí pro Playa del Inglés stejně jako pro Las Palmas či Prahu. A pokud už musíte parkovat, využívejte raději placené podzemní garáže, vybavené kamerovým systémem a obsluhou.

Pokud se Vám přeci jen zloději či kapsáři nevyhnou, vyhledejte ihned policii, nechte si sepsat protokol a s kopií potom navštivte po návratu svou pojišťovnu. Je vhodné znát číslo telefonu na svou banku pro blokování kreditní karty, pro případ jejího odcizení. Doklady sebou nikam nenoste, udělejte si kopie nebo vyfoťte doklady mobilem, originály nechejte v hotelovém trezoru. Český konzulát je na ostrově Tenerife a získat náhradní doklad pro vycestování z Gran Canaria je hodně obtížné (náhradní doklad může nahradit potvrzení od policie, ale jeho získání je velmi komplikované)

A pamatujte! V případě, že by došlo ke ztrátě nějaké věci, je potřeba krádež ohlásit na místní policii do 24 hodin. Tento čas je důležité dodržet kvůli nároku na odškodnění od pojišťovny.

PRAKTICKÉ RADY před zloději

  • nenechte se rozptýlit, buďte vždy obezřetní a ve střehu
  • noste si duplikát cestovního pasu, originál si nechávejte v hotelu. U sebe vždy mějte telefon na delegáta CK, se kterou jste přijeli nebo na konzulát (Tenerife - +34 92 232 3645) nebo na policii 91 (všechna důležitá čísla)
  • peníze si rozdělte na víc částí, využijte třeba „neviditelnou“ ledvinku. Platební karty mějte ve zvláštním úkrytu, v peněžence mějte jen menší obnos (když vám ukradnou peněženku, nepřijdete o všechno). 
  • nevytahujte peněženku okatě na veřejnosti v davu, kde by vám ji někdo mohl vytrhnout (trhy)
  • v dopravních prostředcích (letadlo, vlak, bus) vždy mějte cennosti u sebe a ne bez dozoru někde v odkládacím prostoru.
  • vyhýbejte se tlačenicím ve velkých městech
  • nenechávejte viset tašku nebo batoh přes opěradlo židle v restauraci
  • nenechávejte cenné věci bez dozoru na pláži
  • v méně bezpečných čtvrtích se snažte splynout s davem, neprovokujte drahým oblečením nebo cennostmi.

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist