Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dostavba silnice GC-200 mezi Aldea a Agaete bude stát 229 milionů eur

15. 5. 2018

viadukt-el-risco.jpg

Okresy La Aldea a Agaete se již mohou těšit na nové silniční spojení, kanárská vláda rozhodla s definitivní platností o dostavbě II. etapy silnice GC-200 mezi těmito městy (mapa). 

Je to již rok a půl, co v důsledku masivního sesuvu skály byla defintivně uzavřena silnice GC-200 vedoucí po pobřežních skalách západního pobřeží a to v úseku La Aldea a El Risco (informovali jsme ZDE). A zhruba necelý rok nebylo mezi městy Aldea a Agaete žádné silniční spojení.

Po otevření I. etapy nové silnice GC-200, většinou vedoucí v tunelech pod národním parkem Tamadaba, se nyní bude dalších cca 5 let čekat na dostavbu dalšího dálničního úseku pod horami tak, aby byla pobřežní silnice eliminována v celé délce. Silničářům pak odpadnou velké starosti hlavně v zimních měsících, kdy na úseku El Risco - Agaete dochází v důsledku eroze k častým sesuvům kamení a svahů. Zapláčou však milovníci přírody a krás ostrova Gran Canaria, pro které uzavření celé silnice bude těžkou ranou. 

Druhá etapa nové silnice GC-200 bude stát přesně 228,84 milionů eur  a stavba bude trvat přibližně 70 měsíců.  Nový úsek bude měřit 8,5 kilometru a povede vlastně skoro celý v tunelech nebo mostech přes údolí. Stavbaře čeká celkem osm tunelů a dva viadukty, z nichž ten přes údolí El Risco bude měřit 520 metrů.

Čas, který nyní potřebují řidiči k překonání úseku El Rischo - Agaete by se měl zkrátit asi o polovinu, bude však především výrazně bezpečnější. Aktuálně musí řidiči mezi La Aldea a Agaete překonat 29 kilometrů a i s využitím I. etapy nové silnice jim cesta zabere přibližně 45 minut. 

Termín zahájení stavby však zatím není přesně znám, protože zbývá ještě vykoupit některé pozemky, které leží v plánované trase. Také ještě nebylo vypsáno výběrové řízení, ale přesto kanárská vláda očekává, že stavební stroje zahájí práci ještě v roce 2018. 

Stavba bude v plné výši financována ze zdrojů španělské vlády, která se smluvně zavázala přispívat na silniční infrastrukturu kanárských ostrovů a v posledních letech tento svůj závazek neplnila. Vznikl tak dluh, který by měl postačit na dostavbu této důležité dopravní cesty. 

Dokončení nové silnice GC-200 umožní rychlé dopravní spojení oblasti La Aldea se severní částí ostrova včetně hlavního města Las Palmas. Urychlí se i doprava do této oblasti z letiště. Na zahájení stavby se tak těší i investoři, kteří cítí šanci na vybudování ubytovacích kapacit v této dosud velmi odlehlé části ostrova. 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist